Wanneer is een gewoonte een verslaving?

Iedereen heeft zo zijn gewoontes, zoals bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het opstaan een kopje koffie of een glaasje wijn bij het avondeten. En daar is niets mis mee. Maar wanneer je afhankelijk wordt van je gewoontes kan er sprake zijn van een verslaving.

Wanneer is het inschakelen van professionele hulp nodig? Zoals ambulante hulp met behoud van je dagelijkse routine zoals werk of studie. Of misschien is opname in een verslavingskliniek juist beter om zo voor korte tijd uit je vertrouwde omgeving te gaan.

Het verschil tussen een gewoonte en een verslaving

Wanneer het bij gewoontes gaat om alcohol- of drugsgebruik, is de scheidingslijn tot een verslaving dun. Wíl je het middel gebruiken of moét je het gebruiken om je prettig te voelen? Voel je een onweerstaanbare behoefte om het middel te gebruiken? De redenen hiervoor kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

Het verschil met een gewoonte is dat je bij een verslaving steeds afhankelijker wordt van het middel of het gebruik zelfs een noodzaak is. Dit kan ook van toepassing zijn op slaapmiddelen of kalmerende medicijnen. Overigens hoeft een verslaving niet alleen te gaan om middelen. Gewoontes zoals gokken, gamen, seks of zelfs het kopen van spullen kunnen een verslaving worden.

Ben ik verslaafd?

Gebruik jij het middel of gebruikt het middel jou? Wanneer je verslaafd bent,  kun je niet meer zonder en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. De problemen die je hierdoor ervaart, werken meestal door op meerdere aspecten van je leven. En dit proces kan heel geleidelijk en ongemerkt gaan. Denk bij lichamelijke signalen aan bijvoorbeeld:

  • Weinig eetlust
  • Verwaarlozing van jezelf
  • Slecht slapen
  • Zweten of trillende handen wanneer je het middel niet gebruikt
  • Maag- en darmklachten

Of psychisch, zoals:

  • Angstklachten
  • Verwardheid
  • Moeite om je te concentreren
  • Sombere gevoelens of depressie

Maar ook praktisch; je geeft bijvoorbeeld teveel geld uit aan je verslaving. Of je bent veel tijd kwijt aan het gebruik zelf, erover nadenken of ermee bezig zijn hoe het te krijgen. Je hebt moeite om je aan afspraken te houden of komt te laat of te weinig op je werk. Ook kunnen sociale problemen ontstaan zoals het verslechteren van het contact met familie en vrienden.

Niemand kiest voor een verslaving. Wanneer een verslaving controle krijgt over je dagelijks leven, merk je dat het lastig wordt om de middelen niet meer te gebruiken. Dan is het verstandig professionele hulp in te schakelen om de weg weer terug te vinden.

Hulp bij verslaving

Wanneer je eenmaal verslaafd bent aan alcohol of drugs dan is op eigen kracht afkicken vaak niet meer mogelijk en kan ook gevaarlijk zijn. Het risico op een (heftige) terugval ligt namelijk op de loer. Het erkennen dat je verslaafd bent, is meestal de moeilijkste maar tegelijk de belangrijkste stap. Professionele hulp helpt je daarna verder om je leven weer op de rit te krijgen.

Hulp bij verslaving kan zowel klinisch als ambulant. Klinisch is een behandeling inclusief interne opname en ambulant is behandeling zonder opname. Het is dus goed om na te denken of je open staat voor deze twee opties of dat je misschien een specifieke voorkeur voor één van beide hebt. Er zijn ook organisaties waar beide opties worden geboden zodat je na een intake samen kunt kijken welke behandeling het beste bij je past.

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Wanneer je wilt afkicken, kan het tijdelijk verlaten van je bekende omgeving heel goed zijn. Vooral wanneer het gebruik van alcohol of drugs al een lange tijd onderdeel is van je dagelijkse routine. Je hebt vast wel eens gehoord van de positieve resultaten van een afkickkliniek Zuid Afrika. Hier werken doorgaans zowel Nederlandse als Zuid-Afrikaanse specialisten.

Wanneer je kiest voor een behandeling in een afkickkliniek in Zuid-Afrika dan is het noodzakelijk dat je de Engelse taal in de basis beheerst. Zuid-Afrikaanse medewerkers spreken en verstaan over het algemeen Nederlands maar de voertaal is Engels. Een opname in een afkickkliniek in Zuid-Afrika duurt gemiddeld zes weken. De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Houd wel rekening met je eigen risico vanuit de basisverzekering.

Waarvoor je ook kiest, loop niet langer onnodig rond met een verslaving en krijg met professionele hulp weer grip op je leven. Een verslaving pak je zelf aan maar je hoeft dit zeker niet alleen te doen!

(van onze partner changesggz.nl)

Uit dezelfde categorie

Hiv-vaccin getest op mensen

Door de ontwikkeling van vaccins sinds de 18e eeuw zijn infectieziekten als het pokkenvirus, hondsdolheid, en een wat recenter voorbeeld polio, tot staan gebracht.[1] Een vaccin stimuleert het afweersysteem om antistoffen aan te maken voor een specifiek...

ADHD verder kijken dan Ritalin

Wanneer je als ouder je kind ziet worstelen, wil je niets liever dan hem of haar helpen. Je ziet bijvoorbeeld dat je kind niet goed meekomt in de klas, snel afgeleid is of minder snel lijkt te leren dan anderen. Misschien neem je je kind mee naar de huisarts en krijg...

Het laatste nieuws

Mensen met een spiritueel geloof leven langer

Een spiritueel geloof houdt je gezond. Mensen met religieuze en spirituele overtuigingen leven vaak langer en hebben minder kans op een depressie of suïcidaal gedrag. Als ze toch ziek worden, zijn hun symptomen vaak niet zo ernstig als bij mensen zonder religieuze...

Bezorgd over dementie? stop met eten van pizza

Waarom krijgen sommige mensen dementie en anderen niet? Voeding is mogelijk een belangrijke factor, en dan vooral de hoeveelheid bewerkt voedsel die we eten. Bij elke 10 procent meer bewerkte voedingsmiddelen en dranken die we binnenkrijgen, neemt het risico op...

Meer kennis nodig gezondheidsrisico’s borstimplantaten

Sinds 1962 worden siliconen borstimplantaten (SBI’s) gebruikt. Dit gebeurt zowel voor reconstructie na borstverwijdering als voor cosmetische doeleinden. In Nederland krijgen 25.000 mensen jaarlijks SBI’s, in totaal hebben 200.000 Nederlanders borstimplantaten....

De helende krachten van kurkuma

Kurkuma: geliefd als smaakstof in Aziatische gerechten. De typische felle geelachtige kleur maakt het kruid daarnaast bekend als kleurstof. Bovendien is dit ‘heilige poeder’ tegenwoordig steeds populairder als supplement, vanwege een verscheidenheid aan...

Hiv-vaccin getest op mensen

Door de ontwikkeling van vaccins sinds de 18e eeuw zijn infectieziekten als het pokkenvirus, hondsdolheid, en een wat recenter voorbeeld polio, tot staan gebracht.[1] Een vaccin stimuleert het afweersysteem om antistoffen aan te maken voor een specifiek...