Wanneer is een gewoonte een verslaving?

Iedereen heeft zo zijn gewoontes, zoals bijvoorbeeld ‘s ochtends bij het opstaan een kopje koffie of een glaasje wijn bij het avondeten. En daar is niets mis mee. Maar wanneer je afhankelijk wordt van je gewoontes kan er sprake zijn van een verslaving.

Wanneer is het inschakelen van professionele hulp nodig? Zoals ambulante hulp met behoud van je dagelijkse routine zoals werk of studie. Of misschien is opname in een verslavingskliniek juist beter om zo voor korte tijd uit je vertrouwde omgeving te gaan.

Het verschil tussen een gewoonte en een verslaving

Wanneer het bij gewoontes gaat om alcohol- of drugsgebruik, is de scheidingslijn tot een verslaving dun. Wíl je het middel gebruiken of moét je het gebruiken om je prettig te voelen? Voel je een onweerstaanbare behoefte om het middel te gebruiken? De redenen hiervoor kunnen zowel lichamelijk als geestelijk zijn.

Het verschil met een gewoonte is dat je bij een verslaving steeds afhankelijker wordt van het middel of het gebruik zelfs een noodzaak is. Dit kan ook van toepassing zijn op slaapmiddelen of kalmerende medicijnen. Overigens hoeft een verslaving niet alleen te gaan om middelen. Gewoontes zoals gokken, gamen, seks of zelfs het kopen van spullen kunnen een verslaving worden.

Ben ik verslaafd?

Gebruik jij het middel of gebruikt het middel jou? Wanneer je verslaafd bent,  kun je niet meer zonder en heb je steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. De problemen die je hierdoor ervaart, werken meestal door op meerdere aspecten van je leven. En dit proces kan heel geleidelijk en ongemerkt gaan. Denk bij lichamelijke signalen aan bijvoorbeeld:

  • Weinig eetlust
  • Verwaarlozing van jezelf
  • Slecht slapen
  • Zweten of trillende handen wanneer je het middel niet gebruikt
  • Maag- en darmklachten

Of psychisch, zoals:

  • Angstklachten
  • Verwardheid
  • Moeite om je te concentreren
  • Sombere gevoelens of depressie

Maar ook praktisch; je geeft bijvoorbeeld teveel geld uit aan je verslaving. Of je bent veel tijd kwijt aan het gebruik zelf, erover nadenken of ermee bezig zijn hoe het te krijgen. Je hebt moeite om je aan afspraken te houden of komt te laat of te weinig op je werk. Ook kunnen sociale problemen ontstaan zoals het verslechteren van het contact met familie en vrienden.

Niemand kiest voor een verslaving. Wanneer een verslaving controle krijgt over je dagelijks leven, merk je dat het lastig wordt om de middelen niet meer te gebruiken. Dan is het verstandig professionele hulp in te schakelen om de weg weer terug te vinden.

Hulp bij verslaving

Wanneer je eenmaal verslaafd bent aan alcohol of drugs dan is op eigen kracht afkicken vaak niet meer mogelijk en kan ook gevaarlijk zijn. Het risico op een (heftige) terugval ligt namelijk op de loer. Het erkennen dat je verslaafd bent, is meestal de moeilijkste maar tegelijk de belangrijkste stap. Professionele hulp helpt je daarna verder om je leven weer op de rit te krijgen.

Hulp bij verslaving kan zowel klinisch als ambulant. Klinisch is een behandeling inclusief interne opname en ambulant is behandeling zonder opname. Het is dus goed om na te denken of je open staat voor deze twee opties of dat je misschien een specifieke voorkeur voor één van beide hebt. Er zijn ook organisaties waar beide opties worden geboden zodat je na een intake samen kunt kijken welke behandeling het beste bij je past.

Afkickkliniek Zuid-Afrika

Wanneer je wilt afkicken, kan het tijdelijk verlaten van je bekende omgeving heel goed zijn. Vooral wanneer het gebruik van alcohol of drugs al een lange tijd onderdeel is van je dagelijkse routine. Je hebt vast wel eens gehoord van de positieve resultaten van een afkickkliniek Zuid Afrika. Hier werken doorgaans zowel Nederlandse als Zuid-Afrikaanse specialisten.

Wanneer je kiest voor een behandeling in een afkickkliniek in Zuid-Afrika dan is het noodzakelijk dat je de Engelse taal in de basis beheerst. Zuid-Afrikaanse medewerkers spreken en verstaan over het algemeen Nederlands maar de voertaal is Engels. Een opname in een afkickkliniek in Zuid-Afrika duurt gemiddeld zes weken. De kosten worden 100% vergoed vanuit je zorgverzekeraar. Houd wel rekening met je eigen risico vanuit de basisverzekering.

Waarvoor je ook kiest, loop niet langer onnodig rond met een verslaving en krijg met professionele hulp weer grip op je leven. Een verslaving pak je zelf aan maar je hoeft dit zeker niet alleen te doen!

(van onze partner changesggz.nl)

Uit dezelfde categorie

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Tandenpoetsen voorkomt longontsteking

Een nieuw Amerikaans onderzoek laat zien dat het aantal longontstekingsgevallen dat in het ziekenhuis wordt opgelopen afneemt door dagelijkse gebitsverzorging.1,2 Dit is de opvallende conclusie uit een analyse van 15 gerandomiseerde klinische proeven met meer dan 2700...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...