23-04-2017

Waarom u dikker wordt met een jojodieet

Mensen die afwisselend een afslankdieet volgen en daarna weer aankomen – het zogenaamde jojo-effect – worden uiteindelijk zwaarder dan wanneer ze helemaal niet met afslanken zouden zijn begonnen. Dat heeft te maken met de processen in ons lichaam, en met de boodschappen die we aan ons lichaam geven over honger en overvloed, zeggen onderzoekers.
Het lichaam interpreteert ‘lijnen’ als een periode van honger. Dus als we weer normaal gaan eten, slaat het voor alle zekerheid extra lichaamsvet op, zeggen twee onderzoekers van de Universiteit van Bristol.
Mensen die niet aan de lijn doen, geven hun lichaam daarentegen de boodschap dat de voedselvoorraden betrouwbaar zijn, dus dat het niet zoveel vet hoeft op te slaan.
Daarom zijn bijvoorbeeld eekhoorns vlak voor de winter dikker en na de winterslaap dunner. De onderzoekers gebruikten een wiskundig model om bij een denkbeeldig dier de gewichtsschommelingen te onderzoeken tijdens perioden van voedselovervloed en -schaarste.
‘Tot onze verbazing voorspelt ons model dat de gemiddelde gewichtstoename bij diëters groter zal zijn dan bij degenen die nooit op dieet gaan,’ zegt hoofdonderzoeker Andrew Higginson.
In plaats van een streng dieet te volgen, kunnen mensen beter langzaamaan afvallen door gewoon iets minder te eten dan normaal, zegt hij.
EMPH, 2016; 2016: 369-80
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws