13-11-2014

Waarom sla met olijfolie zo goed is voor uw hart

Wat is het geheim achter mediterrane voeding en waarom is die zo gezond voor je hart? Onderzoekers van het King’s College in Londen denken dat ze het antwoord eindelijk hebben gevonden: het zit hem in de wisselwerking tussen olijfolie en bladgroente.
Als de onverzadigde vetten in olijfolie in contact komen met het nitriet in groente en sla, dan vormen ze nitrovetzuren. En nitrovetzuren verlagen de bloeddruk. Noten en avocado zijn dat trucje trouwens ook machtig, zeggen de onderzoekers.
Hoewel ze de voeding aan genetisch gemanipuleerde muizen gaven, zijn de onderzoekers ervan overtuigd dat die bij mensen dezelfde gezondheidsbevorderende effecten zal hebben. Net als mensen bezitten muizen het enzym epoxidehydrolase, dat de bloeddruk laat stijgen. Dit enzym wordt geblokkeerd door de nitrovetzuren in mediterrane voeding.
Talloze onderzoeken hebben al laten zien hoe gezond deze voeding is, die bestaat uit verse groente en fruit, salades, volkoren graanproducten, olijfolie en noten. Maar we weten nu ook waaróm het werkt.
Bron: Proceedings of the National Academy of Sciences, 2014; 1118167-72

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws