20-06-2022

Waarom schildklierkanker een mannelijke ziekte wordt

Obesitas is een belangrijke oorzaak van schildklierkanker, verantwoordelijk voor tot 40 procent van de gevallen bij mannen en 10 procent bij vrouwen.

Dat overgewicht een oorzaak is van kanker is al lang bekend, maar pas kortgeleden zijn wetenschappers erin geslaagd het risicocijfer en de verschillen tussen de geslachten in kaart te brengen.
Het cijfer, dat veel hoger is dan uit eerder onderzoek naar voren kwam, benadrukt het belang van afvallen en gezonder eten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van New South Wales.
Ze ontdekten dat twee op de vijf gevallen van schildklierkanker bij mannen en één op de tien bij vrouwen het directe gevolg waren van obesitas en overgewicht, hoewel ze de verschillen tussen mannen en vrouwen niet konden verklaren.

Schildklierkanker komt meestal twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen, maar stijgende obesitasniveaus kunnen verklaren waarom meer mannen het nu krijgen. Ongeveer 75 procent van de mannen in Australië heeft overgewicht of obesitas, vergeleken met 60 procent van de vrouwen. ‘Onze bevindingen zijn een extra bewijs voor de dringende noodzaak om de huidige wereldwijde trend in gewichtstoename, met name obesitas en vooral bij mannen, te stoppen en om te keren’, zegt hoofdonderzoeker Maarit Laaksonen.

De onderzoekers slaagden er ook niet in de oorzaak van de meeste kankers te achterhalen, hoewel ioniserende straling, jodiumtekort en genetische factoren erkende mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn.
Zij beoordeelden zeven onderzoeken met meer dan 370.000 deelnemers van wie de BMI (body mass index) was geregistreerd.

Bron: Int J Cancer, 2021; doi: 10.1002/ijc.33889

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...