18-02-2020

Vragen over lood

Onlangs beantwoordden Marcel aan de Brugh en Niki Korteweg in de NRC op een heldere en inzichtelijke manier vijf vragen over lood en drinkwater naar aanleiding van de verhoogde concentraties lood op zes basisscholen in Utrecht. Zij zetten hiertoe allerlei rapporten op een rij en spraken met deskundigen.

Volwassenen nemen rond de 15 procent lood op in het bloed. Bij kinderen is dat ongeveer 50 procent. Het zenuwstelsel van kinderen is gevoeliger voor de giftige effecten van lood dan dat van volwassenen. Lood heeft invloed op de ontwikkeling van hun hersenen en kan tot gedragsstoornissen leiden, aldus Aan de Brugh en Korteweg. Ook lagere blootstellingsniveaus zonder zichtbare symptomen kunnen de hersenontwikkeling van kinderen al verstoren en deze verstoring is onomkeerbaar, zo ontdekten de auteurs.

Veilige grenzen

Het meeste lood krijgen we binnen door voedsel: van fruit, brood, groenten, aardappelen en granen, zo lazen Aan de Brugh en Korteweg in een rapport van het RIVM in 2017. Drinkwater is verantwoordelijk voor gemiddeld 5 procent van de totale loodinname.

De Gezondheidsraad stelt dat gestreefd moet worden naar een maximale hoeveelheid lood in drinkwater van 5 microgram per liter. Maar dat is zeker nog niet overal zo. Veel woningen van vóór 1960 hebben deels nog loden drinkwaterleidingen. De Gezondheidsraad schat dat het hier gaat om een gemiddelde waarde van 35 microgram per liter. Lees het volledige artikel in NRC om te zien waarmee je zelf rekening kunt houden.

De waarheid over … lood

Ook Medisch Dossier besteedt regelmatig aandacht aan de omgang met lood. In de oktobereditie van 2019 stonden wij uitgebreid stil bij hoe je de blootstelling aan lood kunt verlagen. Opmerkelijk is dat in dat artikel wordt gewaarschuwd voor cosmetica. Sommige schoonheidsproducten zoals lippenstift en eyeliner blijken vervuild te zijn met lood. Dus let naast parabenen ook op andere ingrediënten en neem een goed bekendstaand natuurlijk merk dat duidelijk is over de ingrediënten en zich strikt houdt aan de richtlijnen.

Bronnen: nrc.nl en medischdossier.org

 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....