28-05-2020

Voorzichtig met bepaalde kruiden bij COVID-19

Het IVG (informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid) informeert hoe voedingssupplementen, als onderdeel van gezonde voeding, bijdragen aan gezondheid. Graag delen wij een bericht over gebruik van kruiden bij corona.

Bepaalde kruiden of planten, die ook in voedingssupplementen voorkomen, kunnen een effect hebben op de afweer van je lichaam. Over het algemeen zijn dit positieve effecten. Tijdens besmetting met het corona-virus wordt het immuunsysteem van het lichaam geactiveerd om het virus te verslaan. Het is daarom verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van bepaalde kruiden/planten tijdens een coronabesmetting.

Het advies is om bij coronabesmetting een arts of therapeut te raadplegen over het gebruik, of uit voorzorg gebruik te stoppen, van de volgende planten of kruiden in supplementen:

  • Echinacea
  • Kurkuma
  • Duivelsklauw
  • Zoethout
  • Katteklauw
  • Boswellia
  • Commiphora
  • Salicylderivaten bevattende planten als wilg, moerasspirea, berk, populier, guldenroede en polygala

Bekijk de website van RIVM voor de symptomen van COVID-19.

Werking kruiden/planten

Als je besmet bent met het coronavirus, kan gebruik van bovengenoemde kruiden/planten gunstig of ongunstig uitpakken, afhankelijk van de reactie van je eigen immuunsysteem op het virus. Bij een overdreven reactie van je immuunsysteem kan het gunstig zijn, omdat bepaalde kruiden/planten een remmende werking hebben op je afweer. Wanneer dit niet het geval is, kan het ongunstig zijn omdat je afweerreactie dan te veel wordt geremd en je lichaam onvoldoende in staat is zich tegen het virus te weren.

Het is belangrijk om hier niet zelf mee te experimenteren en een arts of therapeut te raadplegen over gebruik van deze kruiden/planten of uit voorzorg gebruik te stoppen, als je besmet bent met het corona-virus.

Rol van voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn niet bedoeld om besmetting met het corona-virus te voorkomen, behandelen of genezen. Voedingssupplementen worden gebruikt als aanvulling op je voeding, ter ondersteuning van je gezondheid. Voedingssupplementen zijn veilig, zolang je ze verstandig gebruikt en je je aan het gebruiksadvies op de verpakking houdt. Het algemene advies is om bij medicijngebruik en ziekte een deskundige te raadplegen over het voortzetten of stoppen van gebruik van kruidensupplementen.

Meer weten? Bekijk hier meer informatie.

Bron: IVG

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.