19-03-2019

Voorkom water op uw contactlenzen

Zorg dat er geen water op uw contactlenzen terechtkomt. Dit eenvoudige advies kan een infectie voorkomen. Deze infecties zijn de afgelopen jaren verdrievoudigd en kunnen blindheid veroorzaken.

Mensen reinigen hun lenzen soms met kraanwater of er komt water op hun lenzen als ze zwemmen. Dat verhoogt het risico op een keratitis (hoornvliesontsteking) met Acanthamoeba.

Onderzoekers van het University College in Londen zeggen dat het aantal infecties sinds 2011 verdrievoudigd is. Contactlensdragers raken vaker geïnfecteerd, meestal vanwege een slechte hygiëne.

Mensen die geen goede hygiënische routine hebben – zoals geen goed reinigingsmiddel gebruiken, of zich wassen, douchen of zwemmen met lenzen in – hebben drie keer zoveel kans om besmet te raken, zeggen de onderzoekers. Hoewel het risico groter is bij mensen die herbruikbare contactlenzen dragen, is het nog steeds aanwezig bij mensen die wegwerplenzen gebruiken.

Toen de onderzoekers probeerden te achterhalen waarom sommige mensen besmet raakten, ontdekten ze dat hygiëne de belangrijkste factor was.
‘Mensen die herbruikbare contactlenzen dragen, moeten ervoor zorgen dat ze hun handen grondig wassen en drogen voordat ze hun contactlenzen aanraken, en ze niet dragen tijdens het zwemmen, douchen of het wassen van hun gezicht,’ zegt hoogleraar John Dart, een van de onderzoekers.

De ziektegevallen zijn zeldzaam, maar in de afgelopen jaren zijn ze in het Verenigd Koninkrijk toegenomen van slechts 10 tot 65 per jaar. Dat betekent dat slechts 5 van de 200.000 dragers van contactlenzen een infectie oplopen, maar ongeveer een kwart van hen kan blind worden. Soms is nog een hoornvliestransplantatie mogelijk.

Bron: Br J Ophthalmol, 2018. pii: bjophthalmol-2018-312544
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.