28-06-2017

Voelt u zich oud en wankel? Dat ligt misschien wel aan uw medicijnen


Ouder worden betekent vaak zwakker worden en minder stevig op de benen staan. Maar misschien ligt dat wel helemaal niet aan de leeftijd. Waarschijnlijker is dat het te maken heeft met het innemen van meerdere medicijnen.
Ouderen die dagelijks vijf of meer receptgeneesmiddelen gebruiken, hebben anderhalf keer zoveel kans hulpbehoevend te worden dan iemand die minder medicatie slikt. Medicatie verhoogt de kans op vallen of lichamelijke beperkingen. Mensen die tien of meer medicijnen gebruiken, hebben twee keer zoveel kans om te vallen.
Het gebruik van vijf of meer medicijnen per dag heet polyfarmacie. Probleem daarbij is dat artsen vaak de interactie tussen verschillende chemische stoffen niet onderkennen. Dat zeggen onderzoekers van het Duitse Centrum voor Kankeronderzoek in Heidelberg.
Ze onderzochten de hoeveelheid receptgeneesmiddelen bij een 3058 ouderen in verzorgingshuizen enontdekten dat bijna 40 procent van hen vijf of meer medicijnen per dag gebruikte, 9 procent gebruikte er meer dan tien.
J Am Geriatr Soc, 2016; doi: 10.1111/jgs.14718
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws