Virale infecties bij tieners leiden mogelijk tot MS

Ernstige infecties in de tienerjaren kunnen het risico op MS vergroten. Dit blijkt uit twee studies waarin gezondheidsgegevens van enkele miljoenen mensen uit Zweden zijn onderzocht.

De precieze oorzaak van Multiple Sclerose (MS) is onbekend. Wetenschappers denken dat het een auto-immuunziekte is. Bij mensen met MS valt het immuunsysteem ten onrechte de myeline- coating van het centrale zenuwstelsel aan, wat leidt tot onder andere uitval.

Een onderzoek gepubliceerd in Brain ontdekte dat gebeurtenissen die een ontsteking van het centrale zenuwstelsel veroorzaken, het risico op MS kunnen verhogen.1 Om tot die conclusie te komen, onderzocht een onderzoeksteam van de Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van Örebro in Zweden de gezondheidsgegevens van enkele miljoenen mensen die tussen 1970 en 1994 in Zweden zijn geboren. De ziekte van Pfeiffer, afkomstig van het Epstein-Barr-Virus, vertoonde de grootste associatie met de diagnose MS. De studie vond ook een verhoogd risico gerelateerd aan andere soorten infecties en hoofdtrauma in de tienerjaren.

Een andere studie onderzocht gegevens van bijna 2,5 miljoen mensen uit Zweden geboren tussen 1958 en 1994.2 De focus daarbij lag op kinderen en adolescenten met een Pfeifferdiagnose van het ziekenhuis. Deze informatie vergeleken de onderzoekers vervolgens met een eventuele MS-diagnose op latere leeftijd. Van deze groep kregen 5.687 mensen ouder dan 20 jaar de diagnose.

Pfeiffer in de kindertijd en adolescentie associeerden de onderzoekers met een verhoogd risico op MS. Dit bleef overeind na controle op familiaire factoren. Onderzoeker Montgomery stelt dat de adolescentie een periode lijkt van verhoogde vatbaarheid voor blootstellingen die kunnen leiden tot MS.

Bronnen:
1: Brain, 2021: 144; 2390-2400
2: Jama Netw Open, 2021: 4; 10

 

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.