Vetweefsel en de ziekte van Crohn

‘Een opwindend startpunt’, zo noemen de onderzoekers van de Universiteit en het Universitair Ziekenhuis van Limerick uit Ierland hun nieuwe studie. Zij ontdekten een direct verband tussen vetweefsel en de ziekte van Crohn.  Een verband dat als startpunt kan worden gebruikt voor verdere studie naar de aandoening.

Het onderzoek volgt op eerdere studies die de groep de afgelopen jaren publiceerde. Deze nieuwe studie bestaat uit een analyse van de lichaamssamenstelling van mensen met deze chronische darmziekte.

Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen in het spijsverteringskanaal die meestal voorkomen in het laatste gedeelte van de dunne of dikke darm. Jaarlijks krijgen ongeveer duizend mensen de diagnose in ons land. Crohnpatiënten hebben last van diarree met bloed of slijm en buikpijn.

Mensen met crohn nemen op een andere manier vet op in hun lichaam dan mensen zonder de ziekte, stelt hoofdonderzoeker Dunne in het rapport. Crohngerelateerde zweren of ontstekingen bleken samen te gaan met meer plaatselijke vetophopingen. In het deel van hun lichaam dat relatief minder vet bevat, wordt de ziekte in verband gebracht met vetweefsel rond de darm.

Het onderzoeksteam suggereert dat, ondanks een relatief kleine onderzoekspopulatie, er voorlopig aanleiding is om naar de ziekte van Crohn te verwijzen als een aandoening van de dikke darm vergelijkbaar met leververvetting.

Bron: Sci Rep, 2021: 11, 19258

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws