11-01-2009

Vervuilers ook slecht voor ongeboren baby

Een kind in de baarmoeder kan ernstige schade ondervinden van de hoeveelheid pesticiden en luchtverontreinigers waaraan de moeder tijdens de zwangerschap blootstaat. Uit recent onderzoek valt op te maken dat de visuele en motorische vermogens van een kind ernstig aangetast kunnen worden als de moeder aan bovengemiddelde hoeveelheden vervuiling blootstaat.
Voor hun onderzoek volgden de wetenschappers de ontwikkeling van 121 kinderen in de leeftijd van drie tot 23 maanden, allen geboren op het platteland van Cayambe in Ecuador en met een moeder die in de snijbloemenindustrie werkte. Deze vrouwen werden op hun werk allemaal blootgesteld aan een hoge concentratie pesticiden. Hun kinderen scoorden 8 procent lager dan gemiddeld op communicatieve vaardigheden, en 13 procent minder op motorische vaardigheden zoals reiken en grijpen. Ook zagen ze minder scherp dan de kinderen van moeders die niet in de bloemenindustrie werkzaam waren.
Bron: Epidemiology, 2008; 19: 851-859
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws