Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit slaapmiddelen gebruiken. Geneesmiddelen die het risico verhogen zijn de benzodiazepinen, zoals diazepam en oxazepam; het antidepressivum trazodon; en zogenaamde ‘Z-slaapmiddelen’, zoals zolpidem en zopiclon.  

Onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco analyseerden gegevens van 3.000 gezonde mensen met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar. Tijdens de negen jaar van het onderzoek ontwikkelde ongeveer 20 procent dementie, en de onderzoekers zagen een sterk verband tussen gebruik van slaappillen en cognitieve achteruitgang bij witte deelnemers. Volgens Yue Leng, een van de onderzoekers, dienen mensen die aan slapeloosheid lijden twee keer na te denken voordat ze slaapmiddelen nemen. Ze kunnen zich beter wenden tot therapieën zoals CGT-I (cognitieve gedragstherapie voor insomnia, ofwel slapeloosheid) of veiligere medicijnen zoals melatonine proberen. 

Bron: J Alzheimer’s Dis, 2023; 91(3): 1133 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...