Verband tussen maagmedicijn ranitidine en maagkanker

Hoewel de maagzuurremmer ranitidine vorig jaar uit de schappen is gehaald, zijn de gevolgen ervan nog steeds merkbaar. Er zijn meer dan 12 rechtszaken aangespannen omdat het medicijn kanker zou veroorzaken, vooral in het maagdarmstelsel.

Een van de aanklagers, Ronald Johnson uit Californië, gebruikte het medicijn sinds 2004 regelmatig. In 2018 kreeg hij de diagnose kanker. Hij sluit zich aan bij meer dan 12 anderen die schadevergoeding eisen van de medicijnfabrikanten Boehringer Ingelheim, Sanofi, Pfizer en GlaxoSmithKline die allemaal versies maakten onder de merknaam Zantac, waaronder ook zonder recept verkrijgbare middelen.

De klachten hebben betrekking op allerlei vormen van kanker in het spijsverteringsstelsel, waaronder dikkedarm-, endeldarm-, slokdarm-, maag-, blaas- en leverkanker. Het medicijn bevat de kankerverwekkende stof NDMA (N-nitrosodimethylamine). Het was echter niet duidelijk dat er zoveel NDMA in het medicijn zat, totdat een onafhankelijke apotheek zelf proeven ging doen en ontdekte dat een pil met 150 mg Zantac soms wel 3 miljoen nanogram (ng) NDMA bevatte, terwijl de maximale veiligheidsgrens slechts 96 ng is. Zantac, dat in 1986 op de markt kwam, doorbrak twee jaar later als eerste medicijn al de grens van een miljard dollar aan omzet.

www.aboutlawsuits.com, January 23, 2020

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws