19-12-2020

Veiliger alternatief voor haarkleur-middelen

Standaard haarkleurmiddelen kunnen je haar beschadigen en het risico op kanker verhogen. Het gebruik van een kleurstof die melanine bevat kan dezelfde resultaten opleveren zonder de gezondheidsrisico’s, zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Northwestern University.

Melanine is een natuurlijk pigment dat haar zijn kleur geeft, maar naarmate we ouder worden verdwijnt het langzamerhand uit de haren. Om de kleur te herstellen, bevatten permanente haarkleurmiddelen ammoniak en waterstofperoxide, die de haarschubben in ons haar kunnen penetreren.

Maar dat proces is niet vriendelijk voor ons haar; het kan allergische reacties veroorzaken en zelfs kanker. Zelfs populaire producten die synthetische melanine gebruiken, bevatten vaak hoge gehaltes aan zware metalen zoals koper en ijzer, die ook giftig kunnen zijn.

De onderzoekers van Northwestern zochten naar een zachtere en veiligere manier om haar te kleuren met synthetische melanine, en vonden die door beperkte hitte te gebruiken en de zware metalen te vervangen door ammoniumhydroxide. Donkere tinten werden verkregen door de hoeveelheid ammoniumhydroxide te verhogen, en een kleine hoeveelheid waterstofperoxide gaf het haar rode of gouden tinten.

De resultaten waren hetzelfde en even duurzaam als die van professionele kleurstoffen, en bleven 18 wasbeurten lang zitten, aldus de onderzoekers.

ACS Cent Sci, 2020; doi: 10.1021/acscentsci.0c00068

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws