30-10-2018

Veel oudere ziekenhuis-patiënten krijgen verkeerde medicijnen

Ongeveer vier van de vijf oudere patiënten worden uit het ziekenhuis ontslagen met een ‘onjuist’ recept. Ofwel krijgen ze een schadelijk medicijn voorgeschreven ofwel blijft een recept voor een effectief geneesmiddel uit.

Verkeerde recepten veroorzaken vaak de dood van oudere patiënten; en zij die er ernstige gevolgen van ondervinden worden gemiddeld drie keer vaker opnieuw opgenomen in het ziekenhuis voordat ze herstellen, zo blijkt uit een recente studie.

Onderzoekers van de Aberdeen Royal Infirmary in Schotland analyseerden de gegevens van 259 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar die waren opgenomen op de afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis, en daarna werden ze nog drie tot vier jaar gevolgd.

De ouderen kregen in totaal 2.411 soorten medicijnen, wat betekent dat velen negen of meer middelen gebruikten. Daarvan kreeg 59 procent ‘onjuiste medicatie’, zoals een verkeerd geneesmiddel; en bijna 70 procent kreeg geen recept mee terwijl dat wel moest.

Tijdens de 40 maanden daarna volgden gemiddeld twee heropnamen in het ziekenhuis en ongeveer de helft van de patiënten stierf. Het voorschrijven van niet geschikte medicatie verdubbelde het risico op drie of meer heropnamen in het ziekenhuis, terwijl het uitblijven van een recept gepaard ging met een toename van 88 procent van de mortaliteit.

In een andere studie onder 1.280 mensen in Zuid-Engeland ontdekten onderzoekers dat een op de drie oudere volwassenen na een ontslag uit het ziekenhuis een ernstige bijwerking van een medicijn ondervindt. Ongeveer de helft van de gevallen had voorkomen kunnen worden, wat duidt op het verkeerd voorschrijven van medicatie.

De Britse onderzoekers schatten dat de behandeling van ‘medicatiegerelateerde schade’ bij ouderen de nationale gezondheidszorg 560 miljoen euro per jaar kost, en 90 procent daarvan houdt verband met heropnamen in het ziekenhuis.

Bron: Br J Clin Pharmacol, 2018 May 9. doi: 10.1111/bcp.13607 (mortaliteitsrisico); and doi: 10.1111/bcp.13613 (medicatiegerelateerde schade)
 

Uit dezelfde categorie

Probiotica bij kanker

Amerikaanse immunologen, verbonden aan de medische faculteit van de universiteit van Pittsburgh, hebben een proces ontrafeld. Ze ontdekten hoe een bepaalde probiotische bacterie de effectiviteit van een kankergeneesmiddel (checkpointremmers) verhoogd. [1]...

Uitdroging: zo herken en behandel je het

Dit is een gesponsord bericht.  Voel je je niet zo lekker? Dat komt misschien doordat je te weinig vocht in je lichaam hebt. Je hebt dan een verstoorde vochtbalans en dat kan bijvoorbeeld zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Wat zijn de oorzaken van...

Depressie behandelen met ketamine

Onderzoekers van de Universiteit van Groningen hebben nieuwe mogelijkheden verkend voor de behandeling van mensen die aan zware depressies lijden (behandelresistente depressie).[1] Tot op heden zijn er weinig tot geen behandelingen voor deze specifieke groep...

Het laatste nieuws

Voeding Leeft

Voeding Leeft is een gezondheidsprogramma dat voeding ziet als medicijn. [1] De organisatie helpt mensen hun gezondheid te verbeteren door middel van voeding en leefstijlveranderingen, en heeft positieve resultaten laten zien bij verschillende chronische aandoeningen....

Wanneer ontstond de koortslip?

Onderzoekers hebben de geschiedenis en de herkomst van het herpesvirus onderzocht. Voorgaande bevindingen suggereerden dat het virus 31.000 jaar geleden, in de steentijd,  is ontstaan. De resultaten van de onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tartu in...

Diëten afgestemd op stofwisseling

Onlangs plaatste NRC Handelsblad een artikel over een recent onderzoek van Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc. [1] Dit onderzoek toonde aan dat een dieet dat is afgestemd op de individuele stofwisseling van de patiënt, positieve effecten heeft op de gezondheid.

Kunstmatige lever verhoogt overlevingskansen

Wetenschappers van de Universiteit van Zhejiang in China hebben een kunstlever ontwikkeld. Deze kunstlever biedt perspectief voor leverpatiënten waarvan de lever gedeeltelijk verwijderd is. Een diverse populatie patiënten met leveraandoeningen komt in aanmerking voor...