21-10-2021

Veel borstkankerpatiënten nemen in het geheim cannabis

Chirurgie, bestraling en chemotherapie zijn de meest voorkomende behandelingen voor borstkanker, maar er is nog een ander middel dat door bijna de helft van de borstkankerpatiënten wordt gebruikt: cannabis. Uit onderzoek blijkt dat ze dit veelal gebruiken zonder medeweten van een behandelend arts.

Amerikaans onderzoek onderzocht het gebruik van medicinale cannabis onder 612 patiënten met borstkanker.
Uit de anonieme online enquête bleek dat 42 procent cannabis gebruikte om de bijwerkingen van de ziekte of de behandeling te verhelpen. Volgens driekwart van hen verlichtte het kwalen als misselijkheid, vermoeidheid, braken, slapeloosheid en angst. En ondanks dat het niet door onderzoek wordt ondersteund, geloofde bijna de helft dat cannabis kan worden gebruikt om kanker te verhelpen.

Informatie over het gebruik van medicinale cannabis werd voornamelijk van het internet gehaald. In gesprek gaan met hun arts deden veel deelnemers niet. Slechts 39 procent besprak het gebruik. De studie laat volgens de onderzoekers zien dat het belangrijk is voor artsen om het initiatief te nemen tot gesprekken over medicinale cannabis met hun patiënten, zodat deze goed geïnformeerd worden. Uit het onderzoek kwam namelijk ook naar voren dat de meeste cannabisgebruikers de drug als veilig beschouwden en weinig wisten over mogelijke risico’s of en interacties met andere medicatie. Artsen kunnen waardevolle informatie verstrekken over de voordelen en risico’s.

Het stigma tegen medicinaal cannabisgebruik neemt de afgelopen jaren af; reden te meer om in alle openheid gebruik, frequentie en dosis te bespreken.

Bron: ASC, 2021: 10.1002

Uit dezelfde categorie

2.500 stappen per dag, maar liever 10.000

Veel mensen zetten dagelijks 10.000 stappen om gezond te blijven. Deze stappennorm raakte ingeburgerd omdat de Japanse naam van de eerste commerciële stappenteller letterlijk ‘tienduizendstappenteller’ betekent. Deze norm is echter niet wetenschappelijk onderbouwd....

Het laatste nieuws