14-05-2019

Vaccins opnieuw in verband gebracht met autisme

Kinderen met autisme hebben een ‘buitengewoon hoog’ aluminiumgehalte in hun hersenen. En een mogelijke bron daarvoor zijn vaccinaties, zegt een wetenschapper. Aluminiumzouten worden toegevoegd aan vaccins om de immuunreactie te stimuleren.

Christopher Exley van de Britse Keele Universiteit trof de hoogste aluminiumwaarden aan die ooit zijn vermeld in de hersenen van vijf mensen die autisme hadden toen ze nog in leven waren.

De waarden waren in alle onderzochte hersenen even hoog, zelfs in die van een 15-jarige. Dat wijst erop dat het niet slechts om een opeenstapeling van omgevingsfactoren op de lange termijn gaat. De waarden waren op z’n minst tien keer zo hoog als je zou verwachten bij iemand van die leeftijd.

‘Misschien hebben we nu het veronderstelde verband tussen vaccinaties en een autismespectrumstoornis (ASS) gevonden, namelijk de toevoeging van aluminium-bevattende adjuvanten (hulpstoffen om een immuunrespons uit te lokken) aan het vaccin,’ schreef Exley in een begeleidend blog.

Het meeste aluminium werd gevonden in niet-neuronale cellen, wat erop wijst dat ontstekingscellen – die al vol aluminium zitten – via het bloed in de hersenen terechtkomen en de bloed-hersenbarrière passeren. Dit patroon is specifiek voor ASS-patiënten, zegt hij.

Er zijn verschillende theorieën waarom ASS-patiënten zulke grote hoeveelheden van het metaal in hun hersenen hebben. Er zou sprake kunnen zijn van een genetische aanleg, die hen vatbaarder maakt voor het opnemen en vasthouden van aluminium. Of het komt door adjuvanten in vaccins, of door een combinatie van beide.

Bron: J Trace Elem Med Biol, 2018; 46: 76-82
 

Uit dezelfde categorie

Derdehands rook ook schadelijk

Al lang is bekend dat meeroken of ‘tweedehands rook’ inademen schadelijk is, zeker voor kinderen. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat ook ‘derdehands rook’ kankerverwekkende stoffen bevat.1,2 Het gaat om de giftige bijproducten van tabak die achterblijven op onder meer...

Het laatste nieuws

Sneltest voor opsporing coeliakie

In Nederland heerst er onderdiagnostiek van coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte die de dunne darm beschadigd na het eten van gluten. Coeliakie ontwikkelt zich al vroeg in het leven en de symptomen lopen uiteen, waardoor het lastig te herkennen kan zijn....

Lekker en ook gezond: Aardappel-bloemkool curry

Dit recept voor een lekkere aardappel-bloedkool curry bevat hoofdzakelijk basische voedingsmiddelen. De aanvulling met ontstekingsremmende kruiden, zoals kurkuma, en goede vetten uit kokosmelk ondersteunen gewrichten en darmen.  Ingrediënten: 1 bloemkool, in roosjes...

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...