UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) en VBAG (Beroepsvereniging en platform voor integratieve gezondheidszorg) slaan de handen ineen om integratieve gezondheidszorg te staven met onderzoek en het daarmee op de kaart te zetten binnen de gehele gezondheidssector.
Op dit moment is er nog weinig wetenschappelijk bewijs dat integratieve therapie werkt zoals bedoeld. Om dit in kaart te brengen en om deze data te verzamelen is UMCG in opdracht van VBAG met een onderzoek gestart: ‘Invloed op welbevinden door- en ervaringen met integratieve gezondheidszorg’.
Jeanet Landsman, senior onderzoeker bij het UMCG, is projectleider van deze opdracht. Jeanet en haar team doen onafhankelijk onderzoek naar ervaringen met integratieve therapievormen. De centrale ethische toetsingscommissie van het UMCG heeft het onderzoek beoordeeld en akkoord gegeven op het voldoen aan de huidige wetgeving in Nederland en aanvullende regelgeving van het UMCG.
Het belang van het onderzoek
Met dit onderzoek komt er systematisch inzicht in de ervaringen van mensen die integratieve therapie ontvangen van VBAG-therapeuten en wat de invloed hiervan is op hun welbevinden. VBAG-therapeuten kunnen hiermee hun behandelingen nog beter aan laten sluiten op de behoefte van de cliënt. Om dit onderzoek te laten slagen zijn ervaringen van cliënten met integratieve therapieën van VBAG-therapeuten noodzakelijk om de eerste aanwijzingen voor werkzame elementen in kaart te brengen. Belangrijke data aangezien onder andere de zorgverzekeraars hierom vragen.
Iets wat soms zo klein lijkt te zijn, kan een enorme verandering teweegbrengen. Dit is een unieke kans om te laten zien hoe cliënten effectief ondersteund kunnen worden in het proces van helen. Op alle VBAG-therapeuten wordt een beroep gedaan om nieuwe cliënten of bekende cliënten met een nieuwe hulpvraag aan te melden. Cliënten hoeven slechts 3 keer een online formulier in te vullen en waarmee zij een waardevolle bijdrage leveren aan de gehele integratieve gezondheidszorg. Het is wel noodzakelijk dat de eerste vragenlijst ingevuld wordt vóór het eerste consult.
Naast dit onderzoek, dat zich richt op de cliënten, willen de onderzoekers ook in gesprek gaan met verschillende therapeuten in een online groepsinterview. In deze interviews zal het onder andere gaan over de behandelvormen/-technieken die worden gebruikt, de ervaringen hiermee en het theoretisch idee erachter. Het doel hiervan is om te komen tot ‘algemene werkzame elementen’ binnen de integrale gezondheidszorg.
Iedere deelname is belangrijk
Om het onderzoek zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren is het van belang dat zoveel mogelijk therapeuten meedoen. Het maakt niet uit of het een grote of kleine praktijk is, een unidisciplinair of multidisciplinair team. Het gaat om de resultaten van de behandelingen. Op deze manier wordt de invloed van de integratieve gezondheidszorg in beeld gebracht en het inzicht geleverd dat nodig is. Zo wordt er bewustwording gecreëerd hoe belangrijk het is dat ook de integratieve gezondheidszorg een stevige positie inneemt in het zorgveld.