13-02-2019

UMC Amsterdam doorbreekt de ban van dure medicijnen

Vorig jaar haalde Amsterdams UMC al het nieuws door kortstondig een betaalbare versie van het middel CDCA op de markt te brengen. Nu doen ze een nieuwe poging.

Het werd breed uitgemeten in de kranten van de zomer van 2018. Het Amsterdams UMC ging het gevecht aan met de farmaceutische industrie. En dan fabrikant Leadiant in het bijzonder. Leadiant had in de jaren daarvoor bijna een monopolie verkregen op het peperdure middel CDCA, een medicijn tegen een zeldzame stofwisselingsziekte. Als gevolg van het monopolie was de prijs gestegen van een paar honderd euro tot meer dan 150.000 euro. Het Amsterdams UMC bracht in reactie hierop zelf een vergelijkbare variant van CDCA op de markt. Prijskaartje: 25.000 euro.

Verbod van de inspectie

Het moet in perspectief worden gezien, maar het ziekenhuis behaalde zeker een succes door fabrikant Leadiant een hak te zetten en zelf CDCA te produceren. Na een klacht van de fabrikant greep de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in en verbood het middel van het Amsterdams UMC na ontdekking van ‘onzuiverheden’. Daarnaast moest het ziekenhuis Leadiant een vergoeding betalen. Maar er zat wel een positief puntje in de uitspraak van de IGJ. Ze schreef dat de fabricatie van medicijnen door het Amsterdams UMC wel gewoon is toegestaan.

Opnieuw ontwikkelen

Afgelopen week kreeg het ziekenhuis een schenking van vijf miljoen euro van de Vriendenloterij. Als gevolg hiervan is besloten om weer medicijnen te ontwikkelen in het eigen lab. Een van de eerste medicijnen die zal worden gemaakt: een vernieuwde vorm CDCA. Naast het bereiden van medicijnen zal het Amsterdams UMC zich bezig gaan houden met het verzamelen van gegevens over de werking van medicijnen. Gegevens die nu alleen nog maar worden verzameld door de fabrikanten van medicijnen zelf en dus beperkt beschikbaar zijn en ook onzeker zijn door de kleine aantallen patiënten die lijden aan zeldzame ziektes. Het Amsterdams UMC pleit voor meer openheid over de werking van de medicijnen in het belang van de patiënten.

Bron: nrc.nl

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws