Ultraviolette straling in de strijd tegen het Covid-19-virus

Uv-lichttechnologie is de laatste maanden erg populair, omdat het de verspreiding van ziekten, zoals seizoensgebonden griep, via de lucht zou voorkomen. Nu laten enkele nieuwe studies zien dat UVGI-technologie (Ultraviolet germicidal irradiation) mogelijk ook effectief is tegen Covid-19.

Japans experiment

In een Japans onderzoek bleek dat blootstelling aan uv-licht in een golflengte van 222 nanometer (nm) gedurende 30 seconden genoeg was om meer dan 99 procent van de virusmonsters te doden. Uv in deze golflengte is volgens de Japanse onderzoekers veilig voor mensen en dringt niet door in de huid en ogen. Zij stellen voor om als volgende stap het uv-licht van 222 nm in een ziekenhuis te testen om te ontdekken of het oppervlakten kan desinfecteren.

Engels onderzoek

Ook Engelse onderzoekers hebben zich gebogen over ultraviolette straling. Zij bekeken de mogelijkheden om uv-c, een type dat bijzonder schadelijk is voor mens en dier, te gebruiken zonder dat mensen hierdoor letsel oplopen.

Zij kwamen tot de slotsom dat een reeds bestaande UVGI-technologie in ziekenhuizen slim gebruikmaakt van uv-c-licht om een bestralingsveld boven de hoofden van de aanwezigen te creëren. Hierdoor kan de lucht worden gedesinfecteerd terwijl de mensen in de kamer veilig blijven. Het Engelse onderzoeksteam concentreert zich nu op de toepassing van deze uv-luchtdesinfectietechnologieën in de praktijk. Een project waaraan ze momenteel werken, is het gebruik van een goedkoop luchtzuiveringssysteem om lucht te ‘desinfecteren’ op basis van de uv-c-technologie.

Nota Bene

Uv-stralen worden opgedeeld in 3 types. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet. Alle uv-stralen zijn schadelijk voor de huid. Dus experimenteer vooral niet zelf.

Bronnen: Am J Infect Control. 2020 Sep 4. en PeerJ. 2020; 8: e10196.

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws