17-04-2017

U heeft geen zuivel nodig voor gezonde botten

Jongvolwassenen wordt opgeroepen om niet mee te doen aan de steeds populairder wordende zuivelvrije diëten. Het links laten liggen van melk en kaas zou voor een gevaarlijk laag calciumgehalte kunnen zorgen — maar er wordt niet verteld dat het mineraal ook in groene bladgroenten, noten en zaden zit.
De Britse osteoporosevereniging ondervraagde 2.000 volwassenen en ontdekte dat één op vijf in de leeftijd van 18 en 25 jaar geen of minder zuivel tot zich nemen. Meestal vanwege een dieet dat zij volgden. Dit zou volgens de vereniging op latere leeftijd problemen met zich mee kunnen brengen, en zou uiteindelijk zelfs kunnen leiden tot osteoporose.
Maar zuivel is niet noodzakelijk voor gezonde botten, zegt dierenrechtenorganisatie Viva. U kunt uw botten ook sterk houden met voldoende beweging, zoals traplopen, wandelen en dansen. Samen met een dieet dat voldoende donkere bladgroenten zoals broccoli, boerenkool, kool en pak choi bevat (vreemd genoeg, spinazie niet), gedroogde vruchten, noten, zaden en peulvruchten. Voldoende vitamine D speelt ook een rol, bij het absorberen van calcium.
"Jonge mensen zijn niet gek; ze kunnen zelf prima besluiten of ze zuivel nodig hebben. Maar dan moeten ze wel alle feiten krijgen. Verwarring creëren met misleidende koppen en paniekverhalen doet hen een slechte dienst", aldus Veronika Powell van Viva.
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws