Tweede kans voor LSD als antidepressivum

Psychedelische middelen zoals LSD worden eindelijk gebruikt voor hun oorspronkelijke doel: om mensen te helpen die lijden aan problemen zoals depressie en angst.

Neurowetenschappers zijn bezig te ontrafelen hoe psychedelica de hersenactiviteit beïnvloeden, nadat het Amerikaanse medicijnagentschap FDA onlangs het licht op groen zette voor het starten van onderzoek naar een ‘baanbrekende therapie’.

Onderzoekers van de Universiteit van Nevada in Las Vegas hebben al psychedelica getest op laboratoriumratten, waarbij ze volgden op welke manier het rattenbrein reageerde. Volgens hen is de heropleving van de belangstelling voor het medicinaal gebruik van psychedelica – waaronder ook ‘magische’ paddenstoelen en MDMA, of ecstasy – teweeggebracht door de toenemende acceptatie van deze stoffen door de samenleving en de behoefte aan innovatieve oplossingen voor hardnekkige problemen.

Twee jaar geleden gaf de FDA al goedkeuring aan het gebruik van esketamine, een ander psychedelisch middel, als behandeling voor depressie.

Bron: Sci Rep, 2021; 11; 1925

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Het laatste nieuws