Twee keer Alzheimer nieuws

#1

Het ontstaan van alzheimer kan worden teruggevoerd op een slecht voedingspatroon.

Baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte van Alzheimer ontstaat wanneer de bloed-hersenbarrière wordt doorbroken en giftige eiwitten binnenkomen. En dit proces begint met slechte voeding.

Het eiwit dat zich in de hersenen afzet, wordt bèta-amyloïde genoemd en hoewel bèta-amyloïde-ophoping kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer, lukte het niemand erachter te komen hoe het daar terechtkwam.

Onderzoekers van de Curtin Universiteit in Australië hebben nu ontdekt dat het wordt getransporteerd door vetdragende deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd.

In muismodellen zagen de onderzoekers dat bèta-amyloïde afkomstig uit de lever deze kettingreactie op gang kan brengen, wat suggereert dat het proces dat uiteindelijk tot alzheimer leidt, begint met slechte voeding.

Bron: PLOS Biol, 2021; 19: e3001358

 

#2

Vitamine B12 is de sleutel tot het op afstand houden van de ziekte van Alzheimer

Inname van vitamine B12 kan bijdragen aan vermindering van het risico op de ziekte van Alzheimer, blijkt uit nieuw onderzoek.

De vitamine lijkt de opbouw van bèta-amyloïde, een toxisch eiwit dat wordt waargenomen in de hersenen van alzheimerpatiënten, te blokkeren.

De ontdekking is geënt op kronkelende wormen. Blijkbaar kunnen zelfs wormen de ziekte van Alzheimer krijgen en als dat gebeurt stoppen ze met kronkelen. Bèta-amyloïde kan al na 36 uur verlamming in wormen veroorzaken, maar andere wormen die een soortgelijk dieet krijgen, blijven wel kronkelen. En dat ligt aan hun vitamine B12-gehalte, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Delaware.

Het is moeilijk om de invloed van de vitamine op complexe dieren zoals mensen te isoleren, maar in wormen is dit is wel gemakkelijk te zien.

De vitamine kan ook de kans op het ontwikkelen van andere neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, helpen verminderen.

Onze leeftijd of onze genetische erfenis kunnen we niet veranderen, maar we kunnen wel iets doen aan ons dieet en de supplementen die we nemen.

Bron: Cell Rep, 2021; 36(13): 109753

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws