Twee keer Alzheimer nieuws

#1

Het ontstaan van alzheimer kan worden teruggevoerd op een slecht voedingspatroon.

Baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte van Alzheimer ontstaat wanneer de bloed-hersenbarrière wordt doorbroken en giftige eiwitten binnenkomen. En dit proces begint met slechte voeding.

Het eiwit dat zich in de hersenen afzet, wordt bèta-amyloïde genoemd en hoewel bèta-amyloïde-ophoping kenmerkend is voor de ziekte van Alzheimer, lukte het niemand erachter te komen hoe het daar terechtkwam.

Onderzoekers van de Curtin Universiteit in Australië hebben nu ontdekt dat het wordt getransporteerd door vetdragende deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd.

In muismodellen zagen de onderzoekers dat bèta-amyloïde afkomstig uit de lever deze kettingreactie op gang kan brengen, wat suggereert dat het proces dat uiteindelijk tot alzheimer leidt, begint met slechte voeding.

Bron: PLOS Biol, 2021; 19: e3001358

 

#2

Vitamine B12 is de sleutel tot het op afstand houden van de ziekte van Alzheimer

Inname van vitamine B12 kan bijdragen aan vermindering van het risico op de ziekte van Alzheimer, blijkt uit nieuw onderzoek.

De vitamine lijkt de opbouw van bèta-amyloïde, een toxisch eiwit dat wordt waargenomen in de hersenen van alzheimerpatiënten, te blokkeren.

De ontdekking is geënt op kronkelende wormen. Blijkbaar kunnen zelfs wormen de ziekte van Alzheimer krijgen en als dat gebeurt stoppen ze met kronkelen. Bèta-amyloïde kan al na 36 uur verlamming in wormen veroorzaken, maar andere wormen die een soortgelijk dieet krijgen, blijven wel kronkelen. En dat ligt aan hun vitamine B12-gehalte, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Delaware.

Het is moeilijk om de invloed van de vitamine op complexe dieren zoals mensen te isoleren, maar in wormen is dit is wel gemakkelijk te zien.

De vitamine kan ook de kans op het ontwikkelen van andere neurodegeneratieve ziekten, zoals de ziekte van Parkinson, helpen verminderen.

Onze leeftijd of onze genetische erfenis kunnen we niet veranderen, maar we kunnen wel iets doen aan ons dieet en de supplementen die we nemen.

Bron: Cell Rep, 2021; 36(13): 109753

Uit dezelfde categorie

Vitamine E mobiliseert het immuunsysteem

Vitamine E is van vitaal belang voor het stimuleren van je immuunsysteem en een essentiële voedingsstof als je met kanker te maken hebt. Het zorgt dat onze afweer-T-cellen hun werk kunnen doen. Het is belangrijk om vitamine E-supplementen te nemen als je...

Het laatste nieuws

Vitamine E mobiliseert het immuunsysteem

Vitamine E is van vitaal belang voor het stimuleren van je immuunsysteem en een essentiële voedingsstof als je met kanker te maken hebt. Het zorgt dat onze afweer-T-cellen hun werk kunnen doen. Het is belangrijk om vitamine E-supplementen te nemen als je...

Pijn beschermt je darmen

Al geruime tijd weten wij dat pijn een van de meest betrouwbare hulpmiddelen is om tot de ontdekking te komen dat er iets mis is. Pijn waarschuwt ons immers om aandacht te besteden aan ons lichaam. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Harvard...

Strenge opvoeding als marker depressie?

Volgens een nieuwe studie van de onderzoekers van de Universiteit Leuven zijn kinderen met strenge ouders gevoeliger voor depressie later in hun leven dan kinderen van mildere ouders. Onbuigzame ouders bedraden de hersenen van hun kinderen als het ware en worden zo...

Je zorgverzekering niet duurder in 2023?

Bericht van De Independer Check deze vijf bespaartips We leven helaas in een tijd waarin alles duurder wordt. Dat geldt ook voor je zorgverzekering in 2023, waarschijnlijk ongeveer tien euro per maand. Wat kun je doen om je zorgverzekering toch enigszins betaalbaar te...

Een dagelijks aspirientje voorkomt geen hartziekte

Een aspirine per dag nemen om hartaandoeningen te voorkomen, werkt niet, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Bij mensen met vroege tekenen van coronaire hartziekte, het zogenaamde ‘non-obstructief coronairlijden’ of NOCAD, is sprake van opeenhoping van plaque in de...