04-08-2008

Theeboom geneest huidinfecties

Preparaten van tea tree (Melaleuca alternifolia) zouden wel eens even effectief kunnen zijn als medicatie bij de behandeling van hardnekkige huidinfecties door meticillineresistente Staphylococcus aureus (MRSA). In een onderzoek zijn crèmes en zeep met 10 procent tea tree-olie vergeleken met de volgende geneesmiddelen: mupirocine 2 procent bij neusinfecties, zilversulfadiazine 1 procent bij wondinfecties en zweren van het been, en zeep met 4 procent chloorhexidinegluconaat voor algemene infecties van de huid en de slijmvliezen. Er bleken weinig verschillen in resultaat.
Bij de 224 proefpersonen waren de medicamenteuze behandelingen in 49 procent van de gevallen succesvol tegen de MRSA-infecties, terwijl tea tree-olie dat bij 41 procent was. Wel was mupirocinezalf significant veel effectiever dan tea tree-olie bij neusinfecties, maar juist weer minder effectief op andere gebieden van de huid en op zweren. Verder werd de tea tree-olie goed verdragen en werden er geen bijwerkingen gemeld6.
COMMENTAAR VAN DE REDACTIE: Als natuurlijk antibioticum bewijst tea tree-olie zich steeds meer in de wetenschappelijke wereld. Dit onderzoek is een duidelijke aanwijzing dat producten met tea tree-olie een goed alternatief zijn voor behandeling met antibiotica bij huidinfecties met MRSA. Dit is vooral van belang, omdat infecties steeds moeilijker te behandelen zijn naarmate de resistentie van bacteriën toeneemt. Er zijn nog geen meldingen dat MRSA resistent is voor tea tree-olie.
6 J Hosp Infect, 2004; 56: 283-286
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.