10-08-2016

Tequila tegen osteoporose

Tequila is niet bepaald een gezond drankje, maar de plant waar de alcoholhoudende drank van gemaakt wordt helpt ons lichaam bij de opname van calcium en magnesium, en zou daarom osteoporose kunnen voorkomen. Extract uit de agave tequilana bevordert bovendien de aanmaak van nieuw bot.
Fructanen van de blauwe Agave tequilana kunnen helpen om 50 procent meer calcium en magnesium te absorberen, en binnen acht weken nieuw botweefsel aan te maken. Maar wil het goed werken, dan hebben we gezonde darmen nodig met ‘goede’ bacteriën, die de fructanen kunnen fermenteren en in vetzuren kunnen omzetten.
Op dit moment is het onderzoek naar de fructanen nog in een vroeg stadium en proeven zijn tot dusver alleen bij laboratoriummuizen uitgevoerd, aldus Mercedes Lopez van het Centrum voor Onderzoek en Hogere Studies in Mexico.
Maar die proeven leveren indrukwekkende resultaten op. De muizen namen niet alleen 50 procent meer magnesium en calcium op, maar de diameter van hun dijbeen was groter dan van de muizen die de fructanen niet kregen.
Als klinische proeven dezelfde uitkomsten opleveren, zou het een alternatieve manier zijn om osteoporose te voorkomen en te behandelen, zegt Lopez.
Bron: Centre for Research and Advanced Studies, Mexico, 9 april 2016
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws