28-04-2020

Supplement kan helpen bij schizofrenie

Er is een supplement dat zou kunnen helpen bij mensen met schizofrenie. Sarcosine wordt gezien als logische aanpak, omdat het hersenfuncties helpt herstellen die bij schizofrenie vaak beschadigd zijn.

Volgens psychiater David Curtis van het Queen Mary University of London Centre for Psychiatry kan sarcosine mogelijk deel gaan uitmaken van de standaardbehandeling bij schizofrenie. Hij ziet het supplement als ‘een logische behandeling en een paar klinische proeven lijken er ook op te wijzen dat het kan helpen’.

Sarcosine kan zorgen voor hernieuwde aanmaak van receptoren voor glutamaat, een neurotransmitter die zorgt voor een gezonde hersenfunctie. Bij gebrek aan glutamaat kun je een psychose krijgen, een veelvoorkomend symptoom bij schizofrenie.

Hoewel sommige mensen met schizofrenie alle reguliere behandelingen staken en alleen nog sarcosine nemen, vindt Curtis dat onverstandig; het supplement hoort deel uit te maken van een holistische benadering. Een grote zorg is dat sarcosine niet goed samengaat met antidepressiva; de cocktail kan hypomanie (lichte vorm van manie) of gevoelens van euforie en ontremming veroorzaken.

Ondanks deze zorg raadt Curtis psychiaters aan om te overwegen sarcosine aan te bevelen naast de reguliere behandeling*. ‘Het is verdedigbaar en wetenschappelijk onderbouwd’, zegt hij.

*Sarcosine wordt van nature gevonden in eierdooiers, kalkoen en peulvruchten. Tevens is het verkrijgbaar als supplement. Overleg altijd met je behandelend arts.

BRON
J Psychiatry, 2019; 1-2:

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Het laatste nieuws