28-07-2008

Suïcidale patiënten: cognitieve therapie werkt beter dan geneesmiddelen

Patiënten die een zelfmoordpoging hebben gedaan, zijn vatbaar voor herhaalde pogingen en daarom krijgen ze krachtige geneesmiddelen om hun gevoelens te onderdrukken. Daarom moet een psychiater wel dapper zijn om af te zien van behandeling met geneesmiddelen en in plaats daarvan contact te proberen maken met de patiënt. Maar als hij dat doet, blijkt het een benadering die heel goed werkt. Op de langere termijn kan het zelfs effectiever zijn dan de sterke geneesmiddelen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Een groep van 120 patiënten die in de voorgaande 48 uur een zelfmoordpoging hadden gedaan, werd onderverdeeld in een groep die de standaardbehandeling met geneesmiddelen kreeg en een groep die een cursus cognitieve gedragstherapie kreeg. In de navolgende anderhalf jaar deden 13 deelnemers (ofwel 24 procent) van de cognitieve therapie een zelfmoordpoging, tegenover 23 patiënten (ofwel 42 procent) in de andere groep.
Ook werd berekend dat diegenen die cognitieve therapie hadden, 50 procent minder kans maakten zelfmoord te plegen dan wie geneesmiddelen had gekregen4.
4JAMA, 2005; 294: 571-579
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.