Patiënten die een zelfmoordpoging hebben gedaan, zijn vatbaar voor herhaalde pogingen en daarom krijgen ze krachtige geneesmiddelen om hun gevoelens te onderdrukken. Daarom moet een psychiater wel dapper zijn om af te zien van behandeling met geneesmiddelen en in plaats daarvan contact te proberen maken met de patiënt. Maar als hij dat doet, blijkt het een benadering die heel goed werkt. Op de langere termijn kan het zelfs effectiever zijn dan de sterke geneesmiddelen, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.
Een groep van 120 patiënten die in de voorgaande 48 uur een zelfmoordpoging hadden gedaan, werd onderverdeeld in een groep die de standaardbehandeling met geneesmiddelen kreeg en een groep die een cursus cognitieve gedragstherapie kreeg. In de navolgende anderhalf jaar deden 13 deelnemers (ofwel 24 procent) van de cognitieve therapie een zelfmoordpoging, tegenover 23 patiënten (ofwel 42 procent) in de andere groep.
Ook werd berekend dat diegenen die cognitieve therapie hadden, 50 procent minder kans maakten zelfmoord te plegen dan wie geneesmiddelen had gekregen4.
4JAMA, 2005; 294: 571-579
Alternatieve geneeswijzen: een overzicht van opties en toepassingen
Alternatieve geneeswijzen: een overzicht van opties en toepassingen In de wereld van de gezondheidszorg worden alternatieve geneeswijzen steeds populairder als aanvulling op de traditionele medische benaderingen. Alternatieve geneeswijzen putten uit verschillende...