03-07-2023

Statines verhogen mogelijk risico osteoporose

Het gebruik van cholesterolverlagende statinemedicatie kan het risico op osteoporose verhogen. Het probleem zit in de dosis, zeggen onderzoekers van de Medische Universiteit van Wenen. Lage doses verlagen het risico op de botverzwakkingsziekte, terwijl hoge doses het risico verhogen. De onderzoekers hadden de effecten van hoog gedoseerde statinebehandeling al opgemerkt in een onderzoek uit 2019, maar konden toen nog geen directe oorzaak-gevolgrelatie vaststellen.

In hun nieuwe studie met laboratoriummuizen konden ze echter de biologische effecten van het medicijn observeren. Ze zijn er zeker van dat ze dezelfde effecten bij mensen zullen zien, net als in hun eerste onderzoek. In hun studie uit 2019 beoordeelden de onderzoekers de gezondheid van 353.000 gebruikers van een statine, één van de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld. 11.700 van de deelnemers ontwikkelden osteoporose. Artsen zouden patiënten die statines gebruiken moeten controleren op osteoporose en aan moeten bevelen om vitamine D- en calciumsupplementen te nemen ter bescherming van de botten.

Biomed Pharmacother, 2023;158:114089

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws