06-01-2020

Statines verhogen het risico op een aanval van gordelroos

Cholesterolverlagende statines kunnen een aanval van gordelroos (herpes zoster) aanwakkeren. De medicijnen verhogen het risico op het krijgen van de pijnlijke infectie – en dat is vooral zorgwekkend voor ouderen, die het vaakst een statine krijgen en ook vaker last hebben van gordelroos.

De medicijnen activeren het latente varicella-zostervirus dat gordelroos veroorzaakt en verhogen het risico op een aanval met ongeveer 18 procent, vergeleken met mensen die geen statine slikken.
Statines beïnvloeden de immuunreactie – vooral de regulering van T-cellen – wat ervoor zorgt dat het virus opnieuw actief wordt, aldus Chinese onderzoekers.
Een onderzoeksteam van Wenzhou Medical University bekeek eerder gepubliceerde medische studies met meer dan 2 miljoen deelnemers.

De onderzoekers wisten niet zeker of de statines een directe invloed hadden of dat LDL-cholesterol – het ‘slechte’ cholesterol waartegen statines gericht zijn – een beschermend effect had dat het risico op virale heractivering verlaagde. Dus door het cholesterolniveau te verlagen, zouden statines per ongeluk ook het risico op gordelroos kunnen verhogen.

De onderzoekers denken dat het ook zou kunnen samenhangen met de recente ontdekking dat statines diabetes kunnen veroorzaken – en gordelroos komt veel vaker voor bij diabetici.

BMJ Open, 2019; 9: e022897

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.