21-07-2008

Statines: regulerende instanties blijven ze toelaten

Precies op de dag dat de cholesterolverlagende statine Crestor (rosuvastatine calcium) van AstraZeneca werd toegelaten voor arteriosclerose (verharding van de arteriewanden) werd ontdekt dat het niet hielp bij mensen met hartproblemen. Crestor is al een van de succesvolste middelen ter wereld, met een jaarlijkse verkoop van bijna 2 miljard dollar. Die verkoopcijfers zullen waarschijnlijk snel verdubbelen nu het ook voor arteriosclerose gebruikt kan worden. De fabrikanten van andere statines zullen AstraZeneca wel snel volgen in deze zeer lucratieve markt.
Uit onderzoek is echter gebleken dat het middel helemaal niet doet waar het uiteindelijk voor bedoeld is. Zo draagt het niet bij aan de preventie van hartaanvallen of beroertes bij hartpatiënten, en het verlaagt al helemaal niet hun overlijdensrisico aan een hartprobleem.
Dat nieuws kwam echter te laat: de regulerende instantie voor geneesmiddelen in Amerika, de Food and Drug Administration, vergrootte precies op die dag het toepassingsgebied van het geneesmiddel2.
2The Times, 5 november 2007
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws