06-12-2012

Statinen nu ook verdacht van cataract als bijwerking

Het zoveelste neveneffect van de groep cholesterolverlagers genaamd statinen (cholesterolsyntheseremmers) is opgedoken: ze verhogen het risico op cataract (staar). Het risico op dit oogprobleem wordt er even hoog door als bij diabetes.

Iemand met type 2 diabetes heeft een risicoverhoging van 82 procent dat hij cataract ontwikkelt, terwijl het risico bij een statinegebruiker met 57 procent toeneemt. Maar bij weglating van andere risicofactoren geven diabetes en statinegebruik dezelfde risicoverhoging, aldus onderzoekers van de University of Waterloo in Ontario (Canada). Zij bestudeerden het gezondheidsprofiel van 6397 patiënten die bij een oogkliniek werden behandeld voor cataract. Van hen hadden er 452 diabetes en 56 procent van hen gebruikte ook een statine.

Bron: Optom Vis Sci, 2012; 89: 1165-1171
 

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws