24-08-2017

Standaardmedicijn tegen botontkalking verzwakt de botten

De gebruikelijke medicijnen tegen osteoporose (botontkalking) maken de botten alleen maar zwakker. Ouderen en kankerpatiënten krijgen standaard bisfosfonaten voorschreven ter bescherming van hun botten. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat die het risico op botbreuken vergroten.
Bisfosfonaten zijn ontworpen om het natuurlijke proces te vertragen waarbij ons lichaam beschadigd of verouderd botweefsel afvoert. De botten van mensen die deze medicijnen slikken, laten microscopisch kleine barstjes zien, ontdekten onderzoekers van het Imperial College in Londen toen ze patiënten met een gebroken heup onderzochten. Artsen constateerden dat ook patiënten die de medicijnen al langere tijd gebruikten nog steeds botbreuken opliepen.
Dat bracht de onderzoekers op het idee om bij zestien patiënten met een heupfractuur die bisfosfonaten gebruikten, wat botweefsel voor onderzoek af te nemen. Ze vergeleken dit weefsel met dat van mensen in dezelfde leeftijdsgroep die de medicijnen niet slikten.
Het botweefsel van degenen die de medicijnen slikten, vertoonde allemaal scheurtjes, waardoor hun botten brozer zijn en eerder breken.
Bisfosfonaten worden als standaardmedicijn gegeven voor de behandeling van osteoporose en botverlies als gevolg van chemotherapie hij kankerpatiënten.
Bron: BBC News, 1 maart 2017; www.bbc.com/news/health-39122541
 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws