Gaatjes vullen is al meer dan vijftig jaar de standaardbehandeling van de tandarts tegen cariës of tandbederf, maar het stopt de voortgang van de cariës of ontsteking niet. Het is net zomin effectief als het ‘sealen’ (afdichten van groeven en putjes) van de kiezen of preventie door een suikerarm dieet, zo blijkt uit een nieuw onderzoek onder 1140 kinderen met gaatjes in het gebit.
Meer dan 40 procent van de kinderen had daarna nog steeds last van kiespijn, abcessen en gaatjes, ongeacht de behandeling die ze hadden gehad, aldus onderzoekers van de Schotse University of Dundee. Preventie door gezondere voedingsgewoonten is de beste benadering, met name voor kinderen.
De kinderen, in de leeftijd van drie tot zeven, kregen willekeurig een van drie mogelijkheden tegen gaatjes: de preventieve aanpak waarbij gebitsachteruitgang werd voorkomen door de suikerinname te verminderen en tweemaal daags te poetsen, de standaardbehandeling van gaatjes vullen, of een minimaal invasieve behandeling waarbij het gaatje werd afgedicht (geseald) onder een metalen kroon, met daarnaast het advies om suiker te vermijden.
De studie wees uit dat de huidige praktijk van gaatjes vullen niet de beste is, ook al wordt deze behandeling het vaakst toegepast. ‘De beste manier om tandbederf tegen te gaan, is niet uitboren en vullen of afsluiten door te sealen, maar voorkomen dat die gaatjes kunnen ontstaan’, aldus hoofdonderzoeker Nicola Innes.
BRON: J Dent Res, 2019; 22034519888882