Stamcelinfuus voor beenmergletsel

Om te herstellen van ruggenmergletsel kunnen patiënten op dit moment alleen gebruikmaken van een intensief revalidatieprogramma. Maar voor hen gloort hoop aan de horizon.

Om te herstellen van ruggenmergletsel kunnen patiënten op dit moment alleen gebruikmaken van een intensief revalidatieprogramma. Maar voor hen gloort hoop aan de horizon.

Een speciale stamceltherapie toegepast op dertien personen met ruggenmergletsel laat verbeteringen zien in onder andere de motoriek. Twaalf van de dertien personen toonden binnen een paar dagen na de stamceltherapie neurologische verbeteringen en meer dan de helft kon zijn armen en benen beter gebruiken. Deze verbeteringen bleven merkbaar gedurende minstens zes maanden.

Onderzoekers uit zowel Japan als de Verenigde Staten namen mesenchymale stamcellen uit het eigen beenmerg van de deelnemers, vermenigvuldigden deze in het laboratorium en plaatsten ze na 40 dagen met behulp van een infuus terug. Mesenchymale stamcellen zijn volwassen stamcellen die worden aangetroffen in beenmerg, huid en vetweefsel en die in veel verschillende celtypen kunnen veranderen.

Hoe deze stamcellen precies helpen om schade ongedaan te maken, is nog niet helemaal duidelijk. De onderzoekers vermoeden dat ze ontstekingen kunnen afkoelen en zich op een manier kunnen ontwikkelen waardoor ze de beschadigde cellen kunnen vervangen.

De onderzoekers stellen dat er reden is voor hoop, maar dat de studie wel kleinschalig is. Er moeten meer studies volgen om te kijken of de verbeteringen ook op grotere schaal standhouden.

Bron: Clinical Neurology and Neurosurgery 2021; 203; 106565

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.