08-02-2024

Spray de neus bij griep én corona

Bij (dreigende) verkoudheden, griep én covid-19 kan het sprayen van de neus het herstel bespoedigen. Toch werd dit tijdens de pandemie niet door overheden aangemoedigd. Sterker: nieuwe neussprays hadden moeite om toegang te krijgen tot de Amerikaanse markt.

Gaandeweg trok dit de aandacht van de Amerikaanse cardioloog Peter McCullough. In het boek dat hij samen met schrijver John Leake publiceerde (The Courage to Face Covid-19) is er een heel hoofdstuk aan gewijd. Duidelijk wordt dat federale instanties in de Verenigde Staten producenten van neussprays lastigvielen met rechtszaken teneinde te voorkomen dat deze sprays Amerikanen zouden helpen. Het lijk er sterk op dat de sprays geen obstakel mochten vormen voor de uitrol van de coronavaccins, en hun noodvergunningen. Maar te midden van de winter met verkoudheden, griep én corona lijkt het raadzaam het sprayen van de neus te beschouwen als een serieuze behandeloptie.

Waterstofperoxide vernevelen

Eén mogelijkheid is gebruik van waterstofperoxide (H2O2), waarvan onder anderen de Amerikaanse orthomoleculair arts Thomas E. Levy een pleitbezorger is. Zijn advies is om hiervoor een vernevelaar te gebruiken. Vernevelen heeft als voordeel dat ook moeilijk toegankelijke plaatsen van de luchtwegen bereikbaar worden. Denk aan de sinussen en de gehele mond-neus-keelholte, tot diep in de longen. Levy adviseert om 3% H2O2 (zonder recept verkrijgbaar) te gebruiken in de vernevelaar. Deze concentratie is veilig, maar kan leiden tot lichte irritatie van de slijmvliezen van de mond en neus. In dat geval kan de H2O2-oplossing worden verdund met water, bijvoorbeeld voor de helft.

Levy adviseert bij de eerste symptomen meerdere keren per dag te vernevelen in sessies van 5 tot 15 minuten. Meestal treedt al binnen enkele uren verbetering op. Zijn advies is om nog één tot twee dagen met vernevelen door te gaan nadat de klachten verdwenen zijn.

Bron:
1 Leake J, McCullough P. The Courage to Face Covid-19

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws