12-12-2018

Saunabezoek goed voor de gezondheid

Een saunabezoek is niet alleen plezierig, u geeft er tevens lichaam en geest een gezonde impuls mee.

Al duizenden jaren kent men in Finland de traditie van het saunabezoek. Meestal ter ontspanning, maar het geven van hitteprikkels aan het lichaam blijkt ook erg gezond te zijn voor lichaam en geest. Temperaturen in een sauna variëren van 60 tot 110 graden. In een Finse sauna wordt het lichaam blootgesteld aan een temperatuur tussen de 80 en 100 graden Celsius. De luchtvochtigheid is met 10 tot 20 procent juist laag. Afhankelijk van uw gezondheid en de regelmaat waarmee u een sauna bezoekt, zit u gedurende 5 tot 20 minuten in een saunacabine. In deze tijd reageert het lichaam op de hitte door het openen van de poriën in de huid waardoor u gaat zweten. Tegelijkertijd gaat de hartslag omhoog. Dit alles om u aan te passen aan de grote hitte. Nadat u uit de sauna stapt, koelt u het lichaam af in een koud dompelbad of aan de omgevingstemperatuur.

Gezondheidseffecten

Finse onderzoekers hebben een uitgebreide literatuurstudie gedaan naar de gezondheidseffecten van een saunabezoek. De belangrijkste bevindingen waren dat de regelmatige toediening van hitteprikkels het autonome zenuwstelsel stabiliseert, ontstekingsremmend werkt, oxidatieve stress tegen gaat en goed is voor de bloedvatgezondheid en de hormoonhuishouding. Door de brede gezondheidseffecten zijn de voordelen talrijk. Het vermindert een hoge bloeddruk, helpt bij longproblemen, artritis, hoofdpijn, griep en verschillende psychische aandoeningen. Hiervoor zult u uw lichaam wel 1 tot 3 keer per week moeten blootstellen aan de weldadige hitte.

Saunabezoek is zeer veilig, maar zijn er een aantal situaties waarin een bezoek niet aan te bevelen is en dat is tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of als u last heeft van hart- en vaatziekten die nog niet stabiel zijn.

Bron: Mayo Clin Proc. 2018 Aug;93(8):1111-1121.

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....