18-11-2021

Rozijnen: een tussendoortje met veel restanten van bestrijdingsmiddelen

Snoep gezond, eet een rozijn. Veel kinderen krijgen rozijnen als gezond tussendoortje, een product dat het Voedingscentrum zelfs in de Schijf van Vijf heeft gezet. Uit een analyse van Voedselwaakhond Foodwatch Nederland blijkt nu dat deze rozijnen misschien niet zo onschuldig zijn als ze eruitzien. Foodwatch concludeert dat deze gedroogde druiven veel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten.

Via een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ontving Foodwatch meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Aan de hand van deze gegevens concludeerde de organisatie dat een doosje rozijnen steeds meer gifsoorten bevat.

In de periode 2018 tot 2020 verdubbelde het aantal bestrijdingsmiddelen naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting. Het maximaal aantal gevonden bestrijdingsmiddelen steeg van 14 in 2018 naar 30 in 2020. Biologische rozijnen zijn een stuk schoner, hier werden vrijwel geen bestrijdingsmiddelen gevonden.

Oproep politiek

Bij het horen van 30 verschillende bestrijdingsmiddelen schrik je misschien. Toch wordt hiermee de wet niet overtreden, deze is er namelijk niet in Nederland. Er zijn wel wettelijke normen voor afzonderlijke pesticiden, maar een cocktail van bestrijdingsmiddelen is wettelijk toegestaan. Aan Editie NL vertelt directeur van Foodwatch Nicole van Gemert dat het absoluut onverantwoord is om zoveel pesticiden bij elkaar te brengen, omdat het effect van die combinaties onbekend is. Foodwatch vindt dan ook dat er regels moeten komen en roept de politiek op om voorzorgsmaatregelen te nemen. Van Gemert oppert om maximaal 5 soorten per product in te stellen, tot we zeker weten dat het veilig is om pesticiden te combineren.

Nog meer lezen over bestrijdingsmiddelen en andere chemische stoffen die ons lichaam ongewenst binnendringen? In editie 8 van Medisch Dossier hebben we aandacht besteed aan de cocktail van chemische stoffen die we dagelijks binnenkrijgen. En in ons nieuwe decembernummer lees je alles over de lichamelijke gevolgen van onkruidverdelger.

Bron: Foodwatch, 2021: Bestrijdingsmiddelen in rozijnen

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.