06-02-2017

Roomboter blijkt toch geen kwaad te kunnen

Roomboter blijkt toch geen kwaad te kunnen
Vanwege de verzadigde vetten die het bevat, wordt zuivel ons altijd afgeraden, vooral roomboter. Maar er is geen bewijs dat roomboter hart- en vaatziekten veroorzaakt, en nu blijkt het ons zelfs tegen diabetes type 2 te kunnen beschermen.

Het eten van 14 gram roomboter per dag veroorzaakt geen cardiovasculaire ziekten (uw bloedvaten raken niet verstopt), ziekten van de kransslagaders of beroertes. Dat zeggen onderzoekers van de Tufts Universiteit in Boston, die negen studies analyseerden waarin in totaal 636.000 mensen waren gevolgd.

Hoewel er onder de deelnemers 9783 gevallen van hart- en vaatziekte waren, was het verband met het eten van boter zeer zwak, aldus de onderzoekers. Degenen die dagelijks roomboter aten, hadden zelfs minder risico op het krijgen van diabetes type 2, de leefstijlziekte die verband houdt met onze voeding.

Het probleem zit ‘m in het focussen op één bepaalde macronutriënt zoals verzadigde vetten, in plaats van op het hele dieet, zeggen de onderzoekers. Hedendaagse voedingsadviezen raden nog steeds ongeharde plantaardige oliën aan; die bevatten veel onverzadigde en weinig verzadigde vetten. Het is tijd om die adviezen te herzien, zeggen de onderzoekers. Ook ander onderzoek wijst erop dat zuivelproducten, zoals yoghurt en kaas, de kans op diabetes kunnen verminderen.

Bron: PLoS One, 2016; 11: e0158118

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws