17-07-2020

Rol kippensoep onderzocht bij malaria

Kippensoep kan mogelijk een steentje bijdragen aan de bestrijding van malaria. 

Traditionele soepen en bouillons leken net zo effectief in het tegenhouden van de parasiet die malaria veroorzaakt als het standaard malariamedicijn Eurartesim (dehydroartemisinine). De soepen vertraagden de groei van de parasiet, plasmodium faciparum, met meer dan 50 procent, wat enigszins vergelijkbaar is met de effecten van het malariamedicijn. 

Onderzoekers van Imperial College London testten negen soepen en bouillons, allemaal gebaseerd op traditionele recepten, op de malaria-werende eigenschappen. De onderzoekers hadden aan schoolkinderen gevraagd om voor het experiment soep mee te nemen die gebaseerd was op oude familierecepten uit heel Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De soepen werden van oudsher gebruikt tegen koorts. 

Hoewel alle soepen als basis groente, kip of rund hadden, waren de andere ingrediënten verschillend. Toch konden ze alle de groei van de parasiet tegengaan, of verhinderen dat de parasiet kon rijpen en opnieuw muskieten kon infecteren. Dit suggereert dat er andere werkzame stoffen zijn – anders dan artemisinine, de basisstof voor de standaardmedicatie – die malaria kunnen bestrijden, hoewel de onderzoekers deze nog niet hebben geïsoleerd of geïdentificeerd. 

Het is van belang dat dit wel gebeurt, omdat resistentie tegen eerstelijnsmedicijnen toeneemt. Jaarlijks overlijden naar schatting 400.000 mensen aan malaria en worden er meer dan 200 miljoen mensen geïnfecteerd. 

We moeten verder zoeken naar nieuwe middelen, voorbij medicatie die al op de plank ligt, en daarbij moeten we natuurlijke middelen niet van ons lijstje schrappen’, aldus onderzoeker Jake Baum. 

BRON: Arch Dis Child, 2019; 104: 1138–42 

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws