Nu de omvang van de nucleaire ramp in Japan geleidelijk aan duidelijk wordt, zullen de gevaren voor levens en voor de gezondheid waarschijnlijk veel groter blijken dan de officiële geruststellende berichten doen vermoeden. Dat zeggen de wetenschappers die de ramp in Tsjernobyl van 1986 hebben onderzocht.
In de jaren na die ramp zijn volgens deze onderzoekers ongeveer 985.000 mensen overleden: veel meer dan de tol van 4000 levens die de ramp volgens het International Atomic Energy Agency zou eisen. Het gaat om de sterfgevallen − grotendeels aan kanker − die tussen 1986 en 2004 geregistreerd zijn: op dit moment zal het totaal waarschijnlijk nog veel hoger liggen.
Bovendien heeft de ramp veel mensen in de naaste omgeving ongezond gemaakt. Voor het kernongeluk was ruim 80 procent van de kinderen in de Oekraïne, Wit-Rusland (Belarus) en Rusland gezond, maar tegenwoordig is dat minder dan 20 procent, aldus onderzoekers Alexey Yablokov en Vassily en Alexey Nesterenko. Zij hebben een boek geschreven waarin ze tevens aantonen dat het aantal sterfgevallen onder dieren in die omgeving drastisch is gestegen.
Dr. Dimitro Grodzinsky is voorzitter van het Oekraïense Nationaal Comité voor Stralingsbescherming. In het voorwoord van het genoemde boek zegt hij dat ‘pleitbezorgers van de kernenergie’ de werkelijke impact van het ongeluk hebben proberen te verhullen vanaf het moment dat het plaatsvond.
BRON: A. Yablokov, V. Nesterenko, A. Nesterenko. Chernobyl: Consequences of the Catastrophe for People and the Environment. New York Academy of Sciences, 2009