Relatie selenium en Covid-19?

Selenium is een belangrijk spoorelement voor onder andere het immuunsysteem. Onderzoek laat zien dat mensen met een ongunstig verloop van Covid-19 vaker een seleniumtekort hebben dan mensen die herstellen van de ziekte.

Gedurende de SARS-CoV-2-pandemie (corona) hebben onderzoekers verschillende voedingsstoffen geopperd die mogelijk kunnen bijdragen aan een gunstig verloop van de ziekte Covid-19. Onder andere vitamine A, B6, folaat, B12, C, D en E en de mineralen en spoorelementen zink, ijzer, selenium, magnesium en koper werden genoemd als belangrijke stoffen voor het afweersysteem in de strijd tegen infectieziekten.1 De aanbevelingen zijn gebaseerd op effecten bij andere (virale) infectieziektes. Van selenium is reeds bekend dat het essentieel is voor een goede afweerreactie tegen virussen. In een recente Duitse studie wordt ingegaan op de mogelijk rol van selenium bij het ziekteverloop van Covid-19.2

Tekort

Het bloed van 33 Covid-19-patiënten die in het ziekenhuis lagen, werd onderzocht op de seleniumstatus. Tijdens de ziekenhuisopname werden per patiënt verschillende bloedmonsters genomen. Van het totaal aan deelnemers had 44 procent een seleniumtekort. De wetenschappers vergeleken daarnaast de seleniumstatus van de deelnemers die overleden ten opzichte van de mensen die herstelden. Van de Covid-19-patiënten die overleden, had maar liefst 64,7 procent een seleniumtekort. Bij de mensen die herstelden was dit 39 procent. Opvallend is verder dat de seleniumstatus gedurende de ziekenhuisopname verbeterde bij mensen die genazen van de ziekte. Bij mensen die overleden gebeurde dit niet.

Vervolgonderzoek

De onderzoekers concluderen dat selenium een rol lijkt te spelen bij het ziekteverloop van Covid-19. Ze waarschuwen dat het onderzoek niet bewijst dat een seleniumtekort de oorzaak is van een ernstig ziekteverloop. Volgens de onderzoekers pleiten de resultaten er echter wel voor om de seleniumstatus te bepalen van mensen die opgenomen worden in het ziekenhuis met Covid-19 en waar nodig seleniumsuppletie te overwegen. Vervolgonderzoek moet aantonen of het verbeteren van de seleniumstatus helpt bij een (sneller) herstel van de ziekte.

Bronnen
Nutrients. 2020 Apr; 12(4): 1181
Nutrients. 2020 Jul; 12(7): 2098

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws