20-12-2019

Relatie dieetpillen en eetstoornissen

Jonge vrouwen die dieetpillen en laxeermiddelen nemen om op gewicht te blijven, lopen een groot risico om slechts een jaar of zo later een eetstoornis te ontwikkelen.

Laxeermiddelen verhogen het risico vijfvoudig en dieetpillen met 80 procent. Onderzoekers doen nu een pleidooi om de beschikbaarheid van deze middelen te beperken, zeker als het gaat om minderjarigen. De pillen zijn gemakkelijk te verkrijgen. Dat kan zonder recept bij een apotheker of online.

Instagram heeft onlangs de advertenties voor detoxthee en dieetpillen al geblokkeerd, zodat minderjarigen deze niet meer kunnen zien.
Onderzoekers van TH Chan school of Public Health in Harvard, die hun bevindingen beschrijven als ‘een wake-up call’, willen nu een verbod dat verdergaat en dat de verkoop aan jonge meisjes volledig verbiedt.

Omvangrijke studie

In een studie van meer dan 10.000 vrouwen in de leeftijd tussen 14 en 36, ontdekten de onderzoekers dat 1,8 procent van degenen die dieetpillen innamen één tot drie jaar later een eetstoornis ontwikkelden. Dit in vergelijking met 1 procent van degenen die de pillen niet innamen. Het probleem was nog groter bij degenen die laxeermiddelen namen, waaronder detoxthee, met 4,2 procent meer risico op eetstoornis in vergelijking met 0,8 procent van degenen die deze middelen niet innamen.

Naast het feit dat laxeermiddelen en dieetpillen kunnen uitmonden in eetstoornissen, kunnen de producten bovendien leiden tot een hoge bloeddruk en lever- en nierschade.

 

American Journal of Public Health, 2019

Uit dezelfde categorie

Opioïden bij rug- en nekklachten?

Overweeg je om sterke pijnstillers te gaan gebruiken? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het gebruik hiervan bij acute rug- of nekpijn niet of nauwelijks helpt. Wetenschappers van de Universiteit van Sydney hebben in het zogeheten OPAL-onderzoek (Opiaten voor...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Probiotica blokkeren MRSA-bacterie

Probiotica kunnen antibioticaresistente superbacteriën in de darm bestrijden. De probiotica deden een succesvolle aanval op een kolonie MRSA-bacteriën (methicilline-resistente Staphylococcus aureus), superbacteriën die ernstige huid-,bot-, long- en bloedinfecties...

Overoptimistische beoordeling medicijnen

Zwitserse onderzoekers van de Universiteit van Zurich bekeken de effectiviteit van medicijnen. Hierbij ging het om goedgekeurde medicijnen, die worden toegepast voor meerdere medische aandoeningen. [1] Voordat medicijnen voor therapeutische doeleinden worden...

Vaccinatie tegen Knokkelkoorts?

Sinds 3 april dit jaar (2023) is het in Nederland mogelijk je te vaccineren tegen de door muggen verspreide knokkelkoorts. Het TEK-003 ofwel Qdenga vaccin is ontwikkeld door het Japanse Tekada, een biofarmaceutisch bedrijf. [1] In 2019 plaatste de...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.