15-11-2017

Recent onderzoek geeft aanwijzingen voor slaaptips

Een gezonde nachtrust is goed voor uw gevoel en prestaties op de dag. Recent onderzoek van de Universiteit Groningen hielp ons om u slaaptips te geven.

Waarom helpen onze slaaptips om u positiever te voelen?

Slaap is nodig om u overdag goed te voelen en te presteren. Recent onderzoek leert ons meer over gezond slapen. Onze slaaptips zijn gebaseerd op dit wetenschappelijk onderzoek.

Welke vier slaaptips zullen u helpen om beter te slapen?

Lekker slapen begint in de ochtend!

Het lichaam heeft een biologische klok. Deze klok functioneert op licht en donker. Het nieuwste onderzoek wijst uit dat als u ‘s ochtend na het opstaan direct blootgesteld wordt aan (fel) licht, dat u ‘s nachts beter slaapt. Begin de dag door direct de gordijnen open te doen en lekker te genieten van de zon.

Bent u een avondmens? Laat dan ‘s ochtends een (blauw) lichtje branden!

Sommige mensen zijn echte avondmensen. Dit betekent dat zij eigenlijk pas tegen of in de avond goed presteren. Als de geest ‘s avonds erg actief is, is het moeilijk slapen. ‘s Ochtends een half uur blauw licht gebruiken helpt hen bij een goede nachtrust.

Werkt u ook aan uw slaap tijdens de lunch?

Door tijdens de lunch even naar buiten te gaan voedt u de biologische klok met meer informatie. Daarmee weet uw klok eerder wanneer het slaaptijd is.

Wat kunt u ‘s avonds doen om u voor te bereiden op een gezonde nachtrust?

In de avond kunt u het licht beter dimmen. De biologische klok voelt dan dat er minder licht is en schakelt over in de slaapmodus. Vergeet niet dat het gebruik van elektronica (zoals de mobiele telefoon) ook licht geeft! Deze slaaptips zorgen dat u zich beter en positiever voelt! Probeer het direct!

Bronnen: Rijksuniversiteit Groningen 1 en 2

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Het laatste nieuws

Wandelen werkt: Minder zitten en in beweging

Ivonne Pappot is Mindful Walk-instructeur. Mindful Walk is een combinatie van wandelen, mindfulness en ademhalingstechnieken. Voor Medisch Dossier schreef Ivonne een reeks columns over waarom wandelen werkt. Dit is het eerste deel. Tijdens de coronacrisis maakte het...

Orthomoleculaire therapie bij parkinson

Orthomoleculaire therapie richt zich op het herstellen van lichaamsbalansen door middel van voeding en voedingsstoffen. Deze therapie gaat uit van het idee dat genetische- en omgevingsfactoren samen met fysieke kenmerken invloed hebben op de processen in het lichaam....

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...