09-02-2016

Psychofarmaca doodsoorzaak nummer drie

Psychiatrische geneesmiddelen tegen slapeloosheid, depressie en angststoornissen zijn in de westerse wereld doodsoorzaak nummer drie, na hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit een nieuw, groot literatuuronderzoek.
In Nederland zijn er bijna 1,5 miljoen mensen die de meest voorgeschreven psychofarmaca slikken: angstdempers, antidepressiva en kalmerende middelen. Deze cijfers dateren uit 2013. Niet alleen hebben ze vaak alleen maar effect op de korte termijn, maar het gebeurt nogal eens dat patiënten eraan verslaafd raken en ze hebben gevaarlijke bijwerkingen, aldus Peter Gotzsche van de Universiteit van Kopenhagen, die ook onderzoeker is bij de Cochrane Collaboration, een onafhankelijk onderzoeks- en informatiecentrum voor het wetenschappelijk bewijs van reguliere medische behandelingen.
Antipsychotica, die vaak worden gegeven om storend gedrag van patiënten te onderdrukken, verhogen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroerten; de meeste psychofarmaca verhogen de kans op vallen; en antidepressiva kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken die fataal kan zijn.
Bovendien is het aantal zelfmoorden onder mensen die antidepressiva slikken, vijftien keer zo hoog als uit de officiële cijfers blijkt.
Na alle gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens te hebben onderzocht, komt Gotzsche tot zijn oordeel dat psychofarmaca de derde doodsoorzaak in het Westen vormen.
Bron: Peter Gotzsches nieuwste boek: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, uitgave Lemniscaat

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Paddenstoelenrisotto

Minimaal twee keer per week paddenstoelen eten lijkt de achteruitgang van het brein (neurodegeneratie) tegen te gaan. Shiitake, haver en gerst bevatten namelijk zogenaamde bèta-glucanen. Dit zijn prebiotische vezels, met een brede werking op zowel een gezond...

Kunst verrijkt gezondheid

Het onderzoek van iPH en LKCA, genaamd ‘Kunst als verwondermiddel’ verkent de waarde van actieve cultuurparticipatie voor de gezondheid in de eerstelijnszorg. Dit initiatief komt voort uit de druk op de Nederlandse gezondheidszorg en het besef dat gezondheid beïnvloed...