09-02-2016

Psychofarmaca doodsoorzaak nummer drie

Psychiatrische geneesmiddelen tegen slapeloosheid, depressie en angststoornissen zijn in de westerse wereld doodsoorzaak nummer drie, na hart- en vaatziekten en kanker. Dat blijkt uit een nieuw, groot literatuuronderzoek.
In Nederland zijn er bijna 1,5 miljoen mensen die de meest voorgeschreven psychofarmaca slikken: angstdempers, antidepressiva en kalmerende middelen. Deze cijfers dateren uit 2013. Niet alleen hebben ze vaak alleen maar effect op de korte termijn, maar het gebeurt nogal eens dat patiënten eraan verslaafd raken en ze hebben gevaarlijke bijwerkingen, aldus Peter Gotzsche van de Universiteit van Kopenhagen, die ook onderzoeker is bij de Cochrane Collaboration, een onafhankelijk onderzoeks- en informatiecentrum voor het wetenschappelijk bewijs van reguliere medische behandelingen.
Antipsychotica, die vaak worden gegeven om storend gedrag van patiënten te onderdrukken, verhogen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en beroerten; de meeste psychofarmaca verhogen de kans op vallen; en antidepressiva kunnen een onregelmatige hartslag veroorzaken die fataal kan zijn.
Bovendien is het aantal zelfmoorden onder mensen die antidepressiva slikken, vijftien keer zo hoog als uit de officiële cijfers blijkt.
Na alle gepubliceerde en ongepubliceerde gegevens te hebben onderzocht, komt Gotzsche tot zijn oordeel dat psychofarmaca de derde doodsoorzaak in het Westen vormen.
Bron: Peter Gotzsches nieuwste boek: Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad, uitgave Lemniscaat

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Psychedelica tegen zware depressies

Een psychedelische drug, ook wel de 'spirituele molecule' genoemd, kan ernstige depressies verlichten en zelfs omkeren. DMT (dimethyltryptamine), het actieve ingrediënt in ayahuasca, is vergelijkbaar met de actieve ingrediënten in LSD en paddo's, die ook hebben...

Het laatste nieuws