15-11-2017

Proost! Rode wijn zou goed tegen astma (en zelfs depressie)

Rode wijn kan een effectief alternatief zijn voor antibiotica bij de behandeling van ziekten van de hogere luchtwegen en de longen( bronchitis, astma, middenoorontstekingen en longziekten). En mits het goed wordt gebruikt, zou het ook een methode kunnen zijn om depressie aan te pakken.

Resveratrol

Het ‘magische’ ingrediënt van rode wijn, resveratrol, bestrijdt de bacteriën die verband houden met een reeks aandoeningen van de hogere luchtwegen die normaliter worden behandeld met antibiotica. Het reguleert de ontsteking, veroorzaakt door de bacteriële pathogenen die dan leiden tot de nare symptomen van die ziekten.

Dit zou een doorbraak kunnen zijn, stellen onderzoekers van de Georgia State Universiteit. Astma is in de VS alleen al jaarlijks verantwoordelijk voor 250.000 sterfgevallen. Astma en longziekten staan op nummer drie als grote veroorzaker van sterfgevallen. Overmatig gebruik van antibiotica heeft bijgedragen aan het creëren van superbacillen die resistent zijn voor medicijnen.

Rode wijn als antidepressivum

Wat nog meer stof doet opwaaien is dat rode wijn en alcohol in het algemeen een antidepressivum zou kunnen zijn. Maar het is delicate materie, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Texas in Austin, omdat depressie en alcohol zo verweven zijn met elkaar. Het lijkt erop dat alcohol gebruik maakt van dezelfde neurale trajecten die antidepressiva ook gebruiken. Zij stellen dat één shot van sterke alcohol depressieve symptomen gedurende een periode van 24 uur kan verlichten. Zulke biologische veranderingen zijn waargenomen bij dierproeven. Het mechanisme lijkt echt zijn werk te doen. De problematische vraag is bij mensen echter, is één drankje wel genoeg?

Gevaar van drinken

En er is nog een gevaar dat bij het drinken komt kijken. Onderzoekers hebben geconstateerd dat zelfs het matig drinken van alcohol de fysieke structuur van het hart kan veranderen op dusdanige manieren dat het een risico vergroot op hartritmestoornis of een onregelmatig werkende hartslag. Dit zijn risicofactoren zijn voor het krijgen van een beroerte.

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF) waren verrast toen ze constateerden dat het drinken van slechts één glas wijn per dag de fysieke afmetingen van het hart kon veranderen. Toen ze de harten van 5.220 volwassenen (gemiddelde leeftijd: 56 jaar) in de gaten hielden van het Offspring and Original Framingham Heart onderzoek, waar elk aangaf een glas per dag te drinken, zagen ze met name in het linkeratrium fysieke veranderingen. Na een gemiddeld zes jaar durende follow-up ontwikkelde zich bij 1.088 mensen hartritmestoornissen. De onderzoekers vermoedden dat elk extra drankje per dag een verhoogd risico opleverde van vijf procent. Anderzijds hebben de onderzoekers toegegeven dat andere studies aantonen dat gematigd drinken het risico op hartziekten vermindert, maar overduidelijk niet het risico op hartritmestoornissen.

Bronnen: Scientific Reports (ontstekingsstudie); Nature Communications (antidepressiva studie); Journal of the American Heart Association (atriumfibrillatie studie)

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....