26-03-2019

Probiotica zinvol bij chemotherapie

Chemotherapie kan schade veroorzaken aan de darmwand en diarree veroorzaken. Het gebruik van probiotica kan deze negatieve gevolgen mogelijk voorkomen.

Longkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker onder mannen en vrouwen. Behandeling kan plaatsvinden via chemotherapie. Deze behandelmethode heeft echter, naast het bestrijden van de tumor, effecten op de spijsvertering. Het kan bijwerkingen veroorzaken zoals misselijkheid en diarree. Bovendien heeft het een negatieve invloed op de voedingsstatus, waardoor een patiënt extra kan verzwakken.
Door het in stand houden van een gezonde darmwand en samenstelling van de darmflora, kunnen deze bijwerkingen mogelijk voorkomen worden.

Ondersteuning bij chemotherapie

De probiotische bacterie Clostridium butyricum is eerder uitgebreid onderzocht bij mensen met een inflammatoire darmziekte, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. De bacterie bleek bij deze mensen de ontstekingen in de darm te verminderen, de samenstelling van de darmflora gedeeltelijk te herstellen, diarree te verminderen en de voedingsstatus te verbeteren. Wetenschappers waren vanwege deze effecten geïnteresseerd in het gebruik van de probiotica bij longkankerpatiënten die chemotherapie ondergingen.

Voor het onderzoek werden 41 mensen geselecteerd en willekeurig toegewezen aan de probiotica-groep of de placebogroep. Gedurende 3 weken kregen zijn een probioticum met de gunstige C. butyricum of een nepmiddel. Op dag 1 en na drie weken werden bloed- en ontlastingssamples afgenomen bij de deelnemers. Mensen die het probioticum ontvingen bleken minder last te hebben van diarree en er waren minder ontstekingen vindbaar in de darmen, dan bij mensen die het nepmiddel kregen. Bovendien hadden de probiotica-gebruikers bijna geen last van bijwerkingen en bleek het gebruik veilig te zijn.

Hiermee is het gebruik van dit specifieke probioticum zinvol gebleken bij chemotherapie die longkankerpatiënten ondergaan. Er is echter nog verder onderzoek nodig of andere, veelgebruikte probiotica stammen, soortgelijke effecten hebben.

Bron: Oncol Lett. 2019 Mar;17(3):2836-2848.

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.