25-08-2022

Prik, auw! En wat nu?

Wespen zijn zonder meer nuttige dieren; ze bestuiven bloemen en eten veel insecten zoals vliegen en muggen. Een nest met 5.000 wespen kan in een week wel 130.000 muggen eten. Bovendien ruimen ze kleine kadavers op. In de natuur hebben wespen dus een functie en verdienen zij hun plek in het ecosysteem. Dat neemt niet weg dat een wespennest dat zich dichtbij mensen bevindt, gevaarlijk kan zijn.

Hoe voorkom je een prik?
Voor wespen is het een heel goed jaar. Dankzij de zachte winter vliegen er meer rond dan normaal. Niet alleen wespen vliegen op het ogenblik veel rond, er zijn ook veel bijen en hoornaars. We zetten graag op een rijtje hoe je kunt voorkomen dat je wordt gestoken, en wat je kan doen als het toch gebeurt:

  • Loop niet op blote voeten buiten, vooral niet in het gras.
  • Gebruik geen geuren die lijken op bloemengeur.
  • Draag geen kleuren die lijken op de kleuren van bloemen.
  • Blijf rustig als een insect rond je vliegt.
  • Drink niet uit een blikje.

En als je toch wordt geprikt
Als je wel eens geprikt bent door een wesp, bij of hoornaar weet je dat dat veel pijn kan doen. Er ontstaan vrijwel altijd ook zwelling en jeuk. Het is verstandig om, als je een ring draagt en in een vinger bent gestoken, de ring af te doen. Anders kan deze gaan knellen. Bij een bijenprik blijft de angel achter. Deze moet zo snel mogelijk verwijderd worden, zonder dat de gifklier opengaat. Daarom moet je dat nooit met een pincet doen; het kan het beste met een nagel of een bot mes.

De plaats van de steek kan gekoeld worden met een natte doek of een coldpack. Een oud trucje is om wat azijn vermengd met water op de plek te aan te brengen. Dit helpt om de natuurlijke pH-waarde van de huid te herstellen, waardoor de jeuk minder erg wordt. Eventueel kan een zalf met calendula, menthol of aloë vera worden aangebracht.

Blijf altijd rustig na een insectenbeet en kijk goed hoe iemand reageert. Bij een steek in mond  of keel, als iemand in korte tijd meerdere keren is gestoken of als iemand allergisch reageert, bijvoorbeeld met duizeligheid, misselijkheid, heftige hoofdpijn, hartritmestoornissen, shock of flauwvallen, bel dan onmiddellijk 112.

Bronnen: rodekruis.nl, antigifcentrum.be

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...