10-02-2023

Post-covid-syndrooom zit niet alleen maar tussen de oren

Het post-covid-syndroom, of long covid, zit niet ‘alleen maar tussen de oren’. Er is een biologische factor in het spel die je energie ondermijnt, je slaapkwaliteit verlaagt en hersenmist veroorzaakt. Dit is dezelfde factor waarvan ook patiënten met CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom) en ME (myalgische encefalomyelitis) last hebben. Hoogleraar biochemie prof. Warren Tate van de Universiteit van Otago (Nieuw-Zeeland) heeft de biologische processen van de twee syndromen in kaart gebracht. In wezen blijkt het om één en hetzelfde proces te gaan: problemen veroorzaakt door neuro-inflammatie of hersenontsteking.

Het enige goede nieuws is dat zijn onderzoek aantoont dat ME/CVS absoluut net zo min ‘tussen de oren zit’ als het post-covid-syndroom. ‘Deze ziekten zijn zeer nauw verwant, en het is duidelijk dat de biologische basis van long covid ondubbelzinnig verbonden is met de oorspronkelijke covidinfectie, dus er zou geen discussie en twijfel meer moeten bestaan over het feit dat postvirale vermoeidheidssyndromen zoals ME/CVS biologisch gebaseerd zijn, waarbij de fysiologie flink verstoord is’, zegt Tate. Stress is de gemeenschappelijke oorzaak van beide ziekten – een onvermogen om te gaan met de stress van een virale infectie of zelfs een vaccinatie.

Voor de meesten van ons zal een virale infectie overgaan zonder enige nawerking op de lange termijn, maar voor een vatbare subgroep veroorzaakt het chronische problemen. Volgens Tate blijft de ontstekingsreactie van het lichaam aan staan, en veroorzaakt dat chronische gezondheidsproblemen.

Bron: Front Neurol, 2022; 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws