Uit onderzoek van de Universiteit van Calgary is gebleken dat een fecale transplantatie, ook wel een poeptransplantatie genoemd, voor 96 procent effectief kan zijn voor de behandeling van Clostridium difficile. Dit effect is ongeacht of deze transplantatie gebeurt door een capsule via de mond of een colonscopie via de anus.
Wat zijn de voordelen?
De eerste mogelijkheid, de capsule via de mond, biedt echter vele voordelen. Zo zijn de capsules minder duur, het is niet belastend voor de patiënt en daarnaast is er geen verdoving nodig.
Wanneer is het nodig?
Clostridium difficile is een bacterie die veel in de darmen voorkomt. Op deze plek zorgt de bacterie vaak voor problemen. Wanneer er verstoring van het microbioom (de darmflora) optreedt, kan een overmatige groei optreden, met als gevolg diarree en mogelijke complicaties.
Bij zwakkere patiënten kan dit voor levensbedreigende situaties zorgen. Deze patiënten worden tegenwoordig dan ook vaak behandeld met de zogenaamde poeptransplantatie. Bij een poeptransplantatie worden ontlastingbacteriën met behulp van een colonscopie van een gezonde donor overgebracht naar de ontvanger. Op deze manier kan het microbioom dan herstellen.
Wat gebeurt er?
Wanneer voor een colonscopie gekozen wordt, is dit vaak erg belastend voor de patiënt. De ingreep vindt plaats onder verdoving. Wanneer wordt gekozen voor een capsule, kan de belastende ingreep vervangen worden. Echter is het wel noodzakelijk dat deze behandeling goed werkt en tevens smaak- en geurloos is.