Er is nieuw bewijs dat hersenstimulatie bij depressie geen one-size-fits-allbehandeling is. Maatwerk per persoon leidt tot betere resultaten bij zowel depressie als obsessief-compulsief gedrag, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Medicine.
Veel deskundigen zijn het erover eens dat gerichte elektrische schokken voor de behandeling van klinische depressie een veelbelovende manier van behandelen is. Toch heeft onderzoek gemengde en beperkte resultaten opgeleverd.
Uit een pilot van de Universiteit van Californië in San Francisco blijkt nu dat elektrische stimulatie een groot effect kan hebben, zolang de schokken zorgvuldig zijn afgestemd op specifieke stemmingen en symptomen van een individuele patiënt.
De vrijwilliger in deze pilot was een 36-jarige vrouw met ernstige depressie. De artsen identificeerde bij haar drie hersengebieden die ze konden prikkelen om depressie te verlichten, maar ontdekten ook dat het alleen werkte wanneer de patiënt in een bepaalde mentale toestand verkeerde. Anders had de neurostimulatie het tegenovergestelde effect. Toen de onderzoekers alle variabelen hadden ingevuld, bleef de vrouw zes weken vrij van depressie.
Nu krijgt zij vergelijkbare stimulatie van een hersenimplantaat dat onmerkbare schokken levert als dat nodig is. Ze meldt dat ze in staat is om voor het eerst in jaren van haar leven te genieten.
Deze pilot betrof slechts éen deelnemer, maar de wetenschappers gebruiken het als een pilot voor een komende klinische studie met meer vrijwilligers, die elk gepersonaliseerde neurostimulatie zullen krijgen.
De onderzoekers hopen dat dagelijkse zachte neuromodulatie patiënten helpt om te voorkomen dat zij vervallen in langdurige depressieve episodes.
Bron: Nature Medicine 2021