22-01-2021

Pilot: geïndividualiseerde hersenimplantaat tegen depressies

Er is nieuw bewijs dat hersenstimulatie bij depressie geen one-size-fits-allbehandeling is. Maatwerk per persoon leidt tot betere resultaten bij zowel depressie als obsessief-compulsief gedrag, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Medicine.

Veel deskundigen zijn het erover eens dat gerichte elektrische schokken voor de behandeling van klinische depressie een veelbelovende manier van behandelen is. Toch heeft onderzoek gemengde en beperkte resultaten opgeleverd.
Uit een pilot van de Universiteit van Californië in San Francisco blijkt nu dat elektrische stimulatie een groot effect kan hebben, zolang de schokken zorgvuldig zijn afgestemd op specifieke stemmingen en symptomen van een individuele patiënt.

De vrijwilliger in deze pilot was een 36-jarige vrouw met ernstige depressie. De artsen identificeerde bij haar drie hersengebieden die ze konden prikkelen om depressie te verlichten, maar ontdekten ook dat het alleen werkte wanneer de patiënt in een bepaalde mentale toestand verkeerde. Anders had de neurostimulatie het tegenovergestelde effect. Toen de onderzoekers alle variabelen hadden ingevuld, bleef de vrouw zes weken vrij van depressie.

Nu krijgt zij vergelijkbare stimulatie van een hersenimplantaat dat onmerkbare schokken levert als dat nodig is. Ze meldt dat ze in staat is om voor het eerst in jaren van haar leven te genieten.

Deze pilot betrof slechts éen deelnemer, maar de wetenschappers gebruiken het als een pilot voor een komende klinische studie met meer vrijwilligers, die elk gepersonaliseerde neurostimulatie zullen krijgen.

De onderzoekers hopen dat dagelijkse zachte neuromodulatie patiënten helpt om te voorkomen dat zij vervallen in langdurige depressieve episodes.

Bron: Nature Medicine 2021

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.