22-01-2021

Pilot: geïndividualiseerde hersenimplantaat tegen depressies

Er is nieuw bewijs dat hersenstimulatie bij depressie geen one-size-fits-allbehandeling is. Maatwerk per persoon leidt tot betere resultaten bij zowel depressie als obsessief-compulsief gedrag, schrijven onderzoekers in het tijdschrift Nature Medicine.

Veel deskundigen zijn het erover eens dat gerichte elektrische schokken voor de behandeling van klinische depressie een veelbelovende manier van behandelen is. Toch heeft onderzoek gemengde en beperkte resultaten opgeleverd.
Uit een pilot van de Universiteit van Californië in San Francisco blijkt nu dat elektrische stimulatie een groot effect kan hebben, zolang de schokken zorgvuldig zijn afgestemd op specifieke stemmingen en symptomen van een individuele patiënt.

De vrijwilliger in deze pilot was een 36-jarige vrouw met ernstige depressie. De artsen identificeerde bij haar drie hersengebieden die ze konden prikkelen om depressie te verlichten, maar ontdekten ook dat het alleen werkte wanneer de patiënt in een bepaalde mentale toestand verkeerde. Anders had de neurostimulatie het tegenovergestelde effect. Toen de onderzoekers alle variabelen hadden ingevuld, bleef de vrouw zes weken vrij van depressie.

Nu krijgt zij vergelijkbare stimulatie van een hersenimplantaat dat onmerkbare schokken levert als dat nodig is. Ze meldt dat ze in staat is om voor het eerst in jaren van haar leven te genieten.

Deze pilot betrof slechts éen deelnemer, maar de wetenschappers gebruiken het als een pilot voor een komende klinische studie met meer vrijwilligers, die elk gepersonaliseerde neurostimulatie zullen krijgen.

De onderzoekers hopen dat dagelijkse zachte neuromodulatie patiënten helpt om te voorkomen dat zij vervallen in langdurige depressieve episodes.

Bron: Nature Medicine 2021

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...